Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hillary Clinton 41 posto, Barack Obama 17 posto glasova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon što je demokratska senatorica Hillary Clinton objavila da ulazi u utrku za predsjedničke izbore 2008., ispitivanje javnog mnijenja koje su objavili The Washington Post i TV mreža ABC News, pokazalo je njezino uvjerljivo vodstvo pred ostalim kandidatima Demokratske stranke, uključujući i najozbiljnijeg suparnika, senatora Baracka Obamu.

Na hipotetskim stranačkim predizborima, Clinton bi dobila 41 posto glasova, daleko više od Obame koji u ispitivanju dobija 17 posto, te bivšeg senatora Johna Edvardsa s 11 posto i bivšeg potpredsjednika SAD Ala Gorea s 10 posto glasova. Senator John Kerry dobio bi 8 posto glasova, a nitko od ostalih kandidata nije prešao pet posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SAD izbori 2008: Clinton i Obama smiruju raspravu Slika nije dostupna Izbori SAD: Pobjednici Obama i Huckabee

Rezultati su gotovo istovjetni onima iz prosinca 2006. kada je
Clinton dobijala 39 posto, Obama 17, a Edwards 12 posto glasova.

'Ispitivanje potvrđuje da Hillary Clinton ima status favorita među vjerojatnim kandidatima za demokratsku nominaciju', ocjenio je Jon Cogen, direktor Posta, agencije koja je provela anketu.

Na republikanskoj strani, bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani vodi s 34 posto glasova ispred senatora Johna McCaina koji dobija 27 posto podrške. Nitko od ostalih potencijalnih kandidata nije dobio dvoznamenkasti postotak glasova.

Senator iz Kanzasa Sam Brownback, koji je u subotu formalno ušao u utrku, prema anketi The Washington Posta dobija jedan posto glasova.

Ispitivanje je provedeno 16-19. siječnja i uključivalo je 561
demokrata ili nezavisnog birača koji naginje demokratima, te 344 republikanca ili nezavisnog birača sklonijeg republikancima, uz marginu greške od pet posto za obje skupine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene