Tablete za pobačaj
Tablete za pobačaj Foto: Getty Images

Guverner američke savezne države Wyoming Mark Gordon u petak je potpisao zakon kojim se zabranjuje korištenje ili propisivanje pilula za pobačaj, koji je ranije ovog mjeseca izglasan u državi kojom upravljaju republikanci.


Republikanac Marko Gordon zakon je potpisao u vrijeme kada savezni sudac u državi Teksas razmatra zabranu abortivnog kemijskog sredstva mifepriston na nacionalnoj razini kao odgovor na tužbu skupina koje se protive pobačaju.

Srž zakona koji se sastoji od dvije stranice jest da nezakonitim čini "propisivanje, dijeljenje, distribuciju, prodaju ili korištenje bilo kojeg sredstva u svrhu izazivanja ili obavljanja pobačaja".

Takozvane pilule za dan poslije, kontracepcijske pilule koje se izdaju na recept i koriste nakon spolnog odnosa, a prije no što se trudnoća može potvrditi, izuzete su iz zabrane.

Justyna Wydrzynska Sud osudio aktivistkinju za pomaganje pri pobačaju: Poslala je ženi tablete za prekid trudnoće

Noćni marš VIDEO Noćni marš za prava žena: ''Mizoginistima, klečateljima, obiteljašima i transfobima poručujemo - Nećete nas prestrašiti, nećete nas ušutkati!''

Mjera također uključuje izuzeće za bilo kakav postupak nužan da bi se ženu zaštitilo od neposredne opasnosti koja bitno ugrožava njezin život ili zdravlje, kao i za bilo kakvo liječenje prirodnog spontanog pobačaja prema trenutačno prihvaćenim medicinskim smjernicama.

Kršenje zakona smatrat će se kaznenim djelom, za koje se može odrediti zatvorska kazna do šest mjeseci ili novčana kazna do 9000 dolara.

Mjera utvrđuje da žena nad kojom se kemijski pobačaj izvodi ili pokušava (izvesti) neće biti kazneno gonjena.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju