Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvrt na rusku agresiju

Biden se obratio naciji: "Putin je želio uzdrmati temelje slobodnog svijeta, ali gadno se preračunao"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SAD-a Joe Biden održao je govor pred oba doma Kongresa. Na početku se osvrnuo na rusku invaziju na Ukrajinu. Ruskog predsjednika Vladimira Putina nazvao je diktatorom te objavio nove mjere kojima se Amerika sa svojim saveznicima bori protiv Rusije.

Američki predsjednik Joe Biden je govor pred oba doma Kongresa započeo osvrtom na rusku invaziju na Ukrajinu. Rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin mislio da može "uzdrmati same temelje slobodnog svijeta". Međutim, tvrdi Biden, bio je u krivu.

"Gadno se preračunao kad je napao Ukrajinu. Mislio je da bi se mogao zaletjeti na Ukrajinu i da svijet neće reagirati. Umjesto toga, susreo se sa zidom čiju snagu nikada nije očekivao ili zamišljao. Upoznao je ukrajinski narod", rekao je Biden.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZ MINUTE U MINUTU Užasne scene u Harkivu, ulice su umrljane krvlju. Kijevom odjeknula velika eksplozija, poznato i što se dogodilo

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BJELORUSKI PREDSJEDNIK Lukašenko naredio raspoređivanje dodatnih snaga uz granicu s Ukrajinom, ali i dalje tvrdi da neće sudjelovati u ratu

Američki je predsjednik zatim pozdravio ukrajinsku veleposlanicu u SAD-u, Oksanu Markarovu, koja je bila posebna gošća prve dame Jill Biden. Pozvao je članove Kongresa da joj zaplješću, što su i učinili, a prva dama Jill Biden je veleposlanicu i zagrlila.

"Ona je bistra, ona je snažna, ona je odlučna", rekao je Biden o veleposlanici te je zatim dodao da Sjedinjene Države stoje uz Ukrajinu.

"Tijekom povijesti smo naučili ovu lekciju: kada diktatori ne plate cijenu za svoju agresiju, izazovu još kaosa. Oni se nastavljaju kretati, a šteta i prijetnja Americi i svijetu se nastavlja povećavati", rekao je predsjednik SAD-a.

Sankcijama protiv Rusije

Biden je istaknuo važnost antiruske koalicije, koja je, tvrdi, nastala usprkos Putinovim namjerama da podijeli svijet.

"Putin je sada izoliraniji nego što je ikada bio. Zajedno sa svojim saveznicima namećemo snažne ekonomske sankcije", rekao je te objavio da je SAD ruskim avionima zabranio let u svome zračnom prostoru.

Iako će pomoći Ukrajini, Biden je istaknuo da želi biti jasan i dodao da se američka vojska neće boriti s ruskom dok god Rusija ne prijeđe na teritorij članice NATO saveza.

"Invazija ruskog diktatora ima posljedice diljem svijeta. I ja sam poduzeo opsežne mjere kako bismo se osigurali da bi naše sankcije pogodile rusku ekonomiju. Mogu objaviti da je SAD s 30 drugih država dogovorio da će se iz rezervi pustiti 60 milijuna barela nafte", rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nasuprot ruskog veleposlanstva Gradonačelnik Vilniusa ispisao ogromnu poruku: "Putine, Haag te čeka"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Daleko od diplomatskog rješenja Ruski veleposlanik pri UN-u ustvrdio da ne vide "želju" Kijeva da pronađe legitimno rješenje "problema"

Biden je rekao da će, kada se sve završi, Putinov rat ostaviti Rusiju slabijom, a ostatak svijeta jačim.

"U borbi između demokracija i autokracije demokracije pobjeđuju i svijet očigledno bira stranu mira i sigurnosti. To je pravi test i bit će potrebno vremena. Stoga trebamo biti inspirirani željeznom voljom ukrajinskog naroda", rekao je.

"Putin ih može okružiti tenkovima, ali nikada neće zadobiti srce i dušu ukrajinskog naroda. Nikada neće ugasiti njihovu želju za slobodom i nikada neće oslabiti odlučnost slobodnog svijeta", zaključio je Biden.

Biden o unutarnjoj politici

Nakon što je na početku govorio o stanju u Ukrajini, Biden se prebacio na teme koje se tiču američke unutarnje politike. Između ostalog, američki je predsjednik rekao da porezni sustav SAD-a nije pravedan.

"Ne želim kazniti nikoga, ali idemo natjerati korporacije i bogate Amerikance da plate svoj dio", rekao je.

Osim toga, Biden je iznio i kako se namjerava boriti s inflacijom, koja je smanjila životni standard mnogih Amerikanaca. Među njegovim prijedlozima je i smanjenje troška vrtića.

"Ako živite u velikom američkom gradu, godišnje na vrtić plaćate do 14.000 dolara po djetetu. Ja sam pet godina bio samohrani otac i odgajao sam dvoje djece. Imao sam pomoć, ali članovi srednje i radničke klase ne bi trebali plaćati više od sedam posto svog dohotka zbog svoje male djece", rekao je.

Predsjednik SAD-a govorio je i o epidemiji koronavirusa. Pritom je rekao da će Amerika nastaviti državama diljem svijeta darovati cjepiva te najavio da će Amerikanci od sljedećeg tjedna moći naručiti dodatne testove na COVID.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene