Obavijesti Video Pretražite Navigacija
to je bezumlje

U Kraljevicu stigle prve izbjeglice iz Ukrajine: "Mislim da smo mi sretnici, razmišljam o ljudima koji su ostali gore"

Aktualno Galerija Kseniia Titarenko Kseniia Titarenko Foto: DNEVNIK.hr Olha Naumenko Olha Naumenko Foto: DNEVNIK.hr U Kraljevicu stigle prve izbjeglice iz Ukrajine U Kraljevicu stigle prve izbjeglice iz Ukrajine Foto: DNEVNIK.hr +0 U Kraljevicu stigle prve izbjeglice iz Ukrajine Galerija 1/4 >>
Djeca s majkama iz ratom zahvaćene Ukrajine stižu i u Hrvatsku, zasad uglavnom u privatnim aranžmanima. Poslovni čovjek iz Ukrajine s hrvatskom adresom u Kraljevici od prvoga dana pomaže i zbrinjava izbjeglice koje stižu na taj dio Kvarnera. Kad je u utorak ujutro stigla nova grupa, posjetila ih je ekipa Dnevnika Nove TV.

Ovo je već druga skupina izbjeglica iz Ukrajine, žena i djece s kućnim ljubimcima koji su stigli u Kraljevicu.

"Do posljednjeg trenutka nismo vjerovali da se to može dogoditi zato što je to, zapravo, bezumlje. Nismo učinili nikomu ništa nažao. Živjeli smo svoj život, u svom rodnom gradu", kaže Ksenija Titarenko.

Neke od ovih žena pomagale su migrantima u Ukrajini - a sada su postale one kojima treba pomoć, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen.

"Mislim da smo mi sretnici jer stigli smo ovdje, a razmišljam o ljudima koji su ostali gore", kaže Olha Naumenko.

Pročitajte i ovo Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose, u Studiju Dnevnika Nove TV - 3 Prijetnje iz Rusije Stručnjak u Dnevniku Nove TV: "Ukrajinu hitno treba primiti u Europsku uniju. Ako se sada priključi..."

Od prvoga dana situaciju u domovini prati i ukrajinski poslovni čovjek s hrvatskom adresom koji zbrinjava svoje sunarodnjake u Kraljevici.

"Nama u principu zasad treba samo preživjeti prvo vrijeme. Svi smo spremni vratiti se u Ukrajinu, ne bismo htjeli zauvijek ostati ovdje. Hvala vam svima, ali naša domovina je gore!" kaže Vadim Arsenyuk.

A dok su ovdje pomoć im pružaju svi, od građana do gradske uprave.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić na rumunjsko-ukrajinskoj granici gotovo 75.000 izbjeglica Ekipa Dnevnika Nove TV na rumunjskoj granici: "Tu su i hodže, rimokatolički i pravoslavni svećenici''

"Nitko ne zna od nas koliko će ova priča trajati. Ukoliko bude duže trajala, trebat ćemo razmišljati da, vidimo, tu su djeca, da ih uključimo na neki način da idu redovno u školu, da se bave nekim sportskim aktivnostima, tako da imaju privid jednog normalnog života", rekao je  Dalibor Čandrlić, gradonačelnik Kraljevice.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 3 RAT U UKRAJINI I STANJE U REGIJI Ivana Petrović: "U Hrvatskoj treba ojačati sigurnosni sektor. Ruska agentura je pojačala svoje djelovanje"

Borbe se vode diljem Ukrajine, pa sve više žena i djece traži spas od ratnog vihora u drugim državama, dok muškarci odlaze u rat.

"Bila je to odluka u zadnji tren da odemo. Imali smo dobre poslove ja i moj suprug. A sada sam s djecom ovdje, a on je tamo", kazala je Naumenko.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene