Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo 150 imigranata spašeno je u vodama Španjolske od 30. prosinca dok su pokušavali u već otpisanim brodovima i nesigurnim plovilima stići na sjevernu obalu Sredozemlja putem koji je "postao najsmrtonosniji na svijetu", prema podacima Ujedinjenih naroda.


U nedjelju je 11 migranata spašeno na obali Andaluzije, objavile su na Twitteru obalne straže te objasnile da se broj pokušaja prelaska Sredozemlja na području Andaluzije povećao zbog dobrih meteoroloških uvjeta i mirnog mora.

Vezani članci Migranti u Lampedusi Stotine migranata brodovima stigle na talijanski otok u samo jednom danu: Rim traži od zemalja EU-a da prime dio ljudi Migranti (foto: AFP) Pokušali prijeći u Europu: Poginulo 17 migranata, a 20 nestalo

Najveća operacija spašavanja izvedena je u petak kada su spašene 53 osobe kod otoka Alboran na jugu Andaluzije.

Na staru godinu 26 osoba pronađeno je kako pluta u istoj zoni, a dan ranije spašena je 41 osoba, navode straže.

Papa Franjo 'dramu migranata i izbjeglica' usporedio s Isusovom: 'Josip i Marija iskusili su takvu sudbinu'

Dva teretna broda napuštena u vodama Italije s više od 1.200 ilegalnih migranata privukla su pozornost medija, no španjolske vode također su put kojim se ilegalci pokušavaju domoći Europe. Više od 30.000 dolazaka registrirano je na Kanarskom otočju 2006.

Sredozemlje je "postalo najsmrtonosniji put na svijetu" u 2014., kada je najmanje 3.419 ilegalnih migranata izgubilo život u pokušaju prelaska s južne na sjevernu obalu, objavilo je Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice.

Od početka godina više od 207.000 migranata pokušalo je prijeći Mediteran, objavljeno je početkom prosinca, a ta je brojka trostruka veća od rekorda iz 2011. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook