Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne kriju oduševljenje

Franjina obitelj zatečena: Nikad se nije sam predlagao za papu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelj novoizabranog pape Franje dvojila je u njegove šanse da postane poglavarom Katoličke crkve. Premda zatečeni viješću s vatikanske konklave, ne skrivaju oduševljenje.

Skroman, učen, duhovan, čovjek iz naroda, riječi su kojima članovi obitelji Bergoglio, koja je u Argentinu stigla iz Italije 1929., oduševljeni, ali zatečeni opisuju bratića i ujaka Jorgea Marija Bergoglija, prvog Argentinca i latinoamerikanca izabranog za nasljednika sv. Petra, prenosi u četvrtak argentinski tisak.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Papa prihvatio Poljski biskup dao ostavku: Bio je nemaran oko slučajeva svećeničkog zlostavljanja djece Papa Franjo - 2 Nakon operacije Papa Franjo vratio se u Vatikan, glavni kirurg poručio: "Sada više neće imati neugodnosti od bolesti koje je imao prije"

"On je čovjek vrlo velike intelektualne i duhovne snage i zacijelo će činiti dobro Crkvi jer gdje god bio činio je dobro", rekao je novinarima papin bratić Hugo Bergoglio koji živi u gradu Azulu u Argentini, prenosi dnevnik La Nacion.

>> Papa Franjo je isusovac: Znate li tko su oni?

Nadbiskup Buenos Airesa postao je papa "čemu nije težio; nikad se sam nije predlagao", kaže bratić novoga pape uvjeren da će Franjo biti "vrlo human papa. Ja bih ga opisao kao pastira, čovjeka istinskih vrijednosti. Osjećam da ga narod voli".

Članovi obitelji prvog pape iz Argentine i prvoga iz Novog svijeta i prvog isusovca izabranog na tu dužnost, dvojili su u njegovu "papabilnost". Nismo previše očekivali zbog njegove poodmakle dobi, priznao je Jorge Mario Bergoglio, imenjak novoga pape, inače sin njegove sestrične.

Svi ističu skromnost pape Franje koji je prvi nakon 265 svojih prethodnika odabrao to ime, poručivši da je privržen vrlinama kao što su poniznost i skromnost Franje Asiškog.

'Njegovao je istinski kult štednje'

U posjet je dolazio redovnom autobusnom linijom i "njegovao istinski kult štednje". "Čitav svoj život živio je upravo onako kako je propovijedao", kaže Hugo Bergoglio.

Juan Fernandez Xifra, sin Franjine sestrične ispričao je za Radio Sudamericana kako je obitelj plakala od sreće kada je doznala sretnu vijest. Nadbiskup Bergoglio koji je Xifru vjenčao i krstio njegovu kćer, "čovjek je iz naroda, velikog srca, s obje noge na zemlji i vrlo skroman".

Novi papa često je isticao važnu ulogu svoje bake Rose Bergoglio uz koju je bio jako vezan i koja je moguće utjecala na njegovu svećenićku vokaciju, povjerila je u srijedu Francesca Ambrogetti, jedna od autorica reportaže Jorge Mario Bergoglio "Isusovac".

"Ona mu je prenijela običaje iz Pijemonta", kaže novinarka i napominje kako je "cijela obitelj Bergoglio vrlo katolička, a Papini su se roditelji i upoznali na jednoj crkvenoj aktivnosti".

Obitelj Bergoglio spasila providnost

Prvi članovi obitelji Bergoglio, s bakom Rosom na čelu, stigli su u Argentinu 1929. iz Italije. Skrbna Rosa skrila je obiteljski novac u lisičje krzno. Providnost ih je spasila od brodoloma koji je pogodio brod "Principessa Mafalda". Obitelj je već imala brodske karte za Principessu, no kako nije uspjela na vrijeme prodati svu imovinu morala ih je promijeniti i konačno je u Buenos Aires stigla brodom "Giulio Cesare".

U knjizi "Isusovac", novi se papa s toplinom sjeća svoje majke Regine Marije Sivori koja je ostala paralizirana nakon rođenja petog djeteta.

"Svi smo znali barem pripremiti tjesteninu a la milanese", priznao je Franjo i otkrio kako su on i braća slušali majčine naputke dok su učili kuhati. Takvu je zadaću nastavio raditi i u sjemeništu Colegio Maximo u San Miguelu kada je nedjeljom kuhar imao slobodan dan. Nikad se nije hvalio svojim kulinarskim umijećem, ali uz smiješak i s blagim humorom kaže: "Nisam još nikoga otrovao". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene