Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Široko angažirani

Papa Franjo je isusovac: Znate li tko su oni?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizabrani papa Franjo prvi je isusovac na poziciji poglavara katoličke Crkve.

U 17 sati papa Franjo vodit će svoju prvu misu kao poglavar Katoličke crkve. Misu UŽIVO pratite na Dnevnik.hr.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji

Isusovci, jezuiti ili Družba Isusova muška je redovnička zajednica koja spada u u najbrojnije katoličke redovničke zajednice, a osim po duhovnoj djelatnosti poznati su po svojem djelovanju u znanosti i mnogim društvenim djelatnostima.

Osnivač reda bio je sveti Ignacije Loyola, ujedno i prvi isusovački poglavar. Nauk Družbe Isusove u prilično se kratkom roku proširio Europom, a među primarnim ciljevima bilo im je školstvo i prosvjetljenje europskog pučanstva.

>> Izabran novi papa - Jorge Mario Bergoglio!

Brojni svjetski znanstvenici i umjetnici pripadali su isusovačkom redu među njima i naši Ruđer Bošković, Bartol Kašić, Juraj Habdelić te mnogi drugi. Tijekom 17. i 18. stoljeća gotovi svi poznatiji intelektualci pohađali su neki od isusovačkih obrazovnih zavoda pa tako i Moliere, Descartes, Montesquieu, Balzac, Voltaire...

Na vrhuncu isusovačke djelatnosti 1773. godine njihov je red dekretom pape Klementa XIV. zabranjen, ali je obnova počela već 1814. godine odlukom pape Pija VII.

Vrhovni poglavar reda naziva se još i 'general', a sjedište mu je u Rimu. Trenutni general Družbe je Španjolac Adolfo Nicolas.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene