Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lijeva oporba odbila glasovati

Francuski parlament izglasao zabranu burke i nikaba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska nacionalna skupština usvojila je zakon kojim se u javnom prostoru zabranjuje nošenje islamskih pokrivala lica i tijela - burke i nikaba, usprkos rezervama pravnih stručnjaka i nelagodom među muslimanskim stanovništvom u Francuskoj.

Tekst je prihvaćen s 335 glasova i jednim protiv. Cijela desnica je glasala za, a cijela lijeva oporba (socijalisti, komunisti i zeleni) odbila je sudjelovati u glasovanju, iako se načelno protivi zabrani.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Slika nije dostupna Građani na referendumu Europska zemlja danas odlučuje o zabrani burki i nikaba: "Tu je tradicija da pokažete svoje lice. To je znak naših temeljnih sloboda"

>> Prekrivanje burkom zabranjuje se i u Barceloni

Za stupanje zakona na snagu potrebna je potvrda i u gornjem domu, Senatu, što se očekuje u rujnu.

Zakon će biti poslan na razmatranje i ustavnom vijeću - instituciji zaduženoj da bdije nad usklađenošću zakona s francuskim ustavom.

Nakon njegova stupanja na snagu, žena koja se pojavi u burki ili nikabu u javnosti bit će po zakonu kažnjena sa 150 eura.

Francuska, u kojoj živi pet milijuna muslimana, nakon Belgije je druga zemlja koja je usvojila zakon o zabrani islamskih pokrivala. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene