Burka, ilustracija
Burka, ilustracija Foto: Afp

Švicarci će u nedjelju na referendumu glasati o zabrani pokrivanja lica u javnosti, a ankete pokazuju da će većina podržati zabranu i da će prijedlog postati zakon.


Desničarska Švicarska narodna stranka (SVP) vodila je kampanju za zabranu nošenja burki izjednačavajući je s ekstremizmom.

Vezani članci Armin Capaul sa svojim kravama (Foto: AFP) Švicarci u nedjelju izlaze na referendum o očuvanju - kravljih rogova Potpuno prekrivena žena (Foto: Getty Images) Nizozemski Senat usvojio zakon o zabrani prekrivanja lica u javnim ustanovama

"U Švicarskoj je tradicija da pokažete svoje lice. To je znak naših temeljnih sloboda", rekao je Walter Wobmann, parlamentarni zastupnik SVP-a i predsjednik odbora za referendum.

Prijedlog je još iz 2017., mnogo prije pojave koronavirusa koji je odrasle prisilio da nose maske u mnogim okruženjima kako bi se spriječilo širenje zaraze.

U njemu se izravno ne spominje islam i među ciljevima mu je zaustaviti nasilne ulične prosvjednike i nogometne huligane s maskama. Ipak, lokalni političari, mediji, voditelji kampanje to su prozvali zabranom burke i nikaba.

Napeti odnosi Švicarske i islama

Prijedlog oslikava napete odnose Švicarske s islamom nakon što su građani podržali zabranu gradnje novih minareta 2009. godine. U dva kantona već su uvedene lokalne zabrane pokrivanja lica.

Wobmann tvrdi da glasanje nije glasanje protiv samog islama, ali je dodao da je "pokrivanje lica simbol ovog ekstremnog, političkog islama koji je sve istaknutiji u Europi i za kojega nema mjesta u Švicarskoj".

Francuska je zabranila nošenje vela koji prekriva cijelo lice u javnosti 2011. godine, a Danska, Austrija, Nizozemska i Bugarska imaju potpune ili djelomične zabrane pokrivanja lica u javnosti.

Nitko u Švicarskoj ne nosi burku, a nikab nosi tridesetak žena, procjenjuje Sveučilište u Luzernu.