Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva razloga

Francuska produljila izvanredno stanje do srpnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska vlada je na sjednici u subotu prihvatila nacrt zakona o produljenju izvanrednog stanja koje je na snazi nakon krvavih napada 13. studenog 2015. u Parizu do 15. srpnja 2017., dok se ne završe predsjednički i parlamentarni izbori.

Vlada će "zatražiti od parlamenta da produlji izvanredno stanje na još sedam mjeseci, točnije do 15. srpnja", rekao je premijer Bernard Cazeneuve, nakon sjednice koja je iznimno održana u subotu.

Pročitajte i ovo Zec, Ilustracija U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!" Jean-Luc Blachon na konferenciji za medije otkrio ih tužitelj Jezivi novi detalji u slučaju pronalaska ostataka dječaka Emilea, stanovnici su to mjesto počeli nazivati ukletim

Dva kruga predsjedničkih izbora održat će se 23. travnja i 7. svibnja 2017., a parlamentarnih 11. i 18. lipnja.

"To razdoblje predizborne kampanje koju će, po običaju, obilježiti brojni sastanci i javni skupovi, može na žalost donijeti veći rizik od napada", upozorio je bivši ministar unutarnjih poslova koji je u utorak preuzeo premijersku dužnost nakon ostavke Manuela Vallsa.

"Drugo, produljivanjem izvanrednog stanja nakon izbora dajemo predsjedniku republike i parlamentu koji će biti izabrani na sljedećim izborima, dosta vremena za procjenu stanja prije odluke o eventualnom dodatnom produljenju", dodao je.

O tekstu će u utorak raspravljati Narodna skupština, a u četvrtak Senat. Izvanredno stanje koje je predsjednik Francois Hollande uveo 13. studenog 2015. nakon napada u Parizu i okolici u kojima je poginulo 130 ljudi, produljivano je četiri puta, zadnji put nakon napada u Nici 14. srpnja (86 mrtvih). (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene