Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema kraja

Francuska opet na meti terorista: Spriječen novi napad, uhićeni sumnjivci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spriječen je novi napad u Francuskoj koji je mogao biti izveden eksplozivom ili otrovom i uhićena su dva brata egipatskog podrijetla, rekao je u petak ministar unutarnjih poslova Gérard Collomb.

"Dvojica mladića egipatskog podrijetla pripremala su se izvesti atentat ili eksplozivom ili otrovom (...) vrlo jakim", izjavio je ministar za televiziju BFMTV.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na oprezu Francuska za Uskrs raspoređuje snage reda ispred svake crkve Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!"

"Imali su uputstva o tome kako pripremiti otrove na bazi ricina", rekao je ministar.

Šifrirane poruke razmjenjivali su putem Telegrama, dodao je.

"Uhićeni su u 18. pariškom arondismanu", na sjeveru prijestolnice, rekao je za agenciju AFP izvor blizak istrazi. Jedan od dvojice muškaraca priznao je da su pripremali čin, dodao je isti izvor.

Prema istome izvoru, uhićenje je izvedeno 11. svibnja uoči napada nožem u Parizu koji je izveo Hamzat Azimov, džihadist podrijetlom iz Čečenije koji je jednu osobu ubio, a pet ranio u četvrti Opera.

Francuska policija privela je u četvrtak napadačeva prijatelja, francusko-ruskog državljanina, dvadesetgodišnjaka koji se zove Abdul Hakim A., i bit će ispitan po optužbama za "pridruživanje teroristima u svrhu priprema atentata".

Policija je privela i dvije mlade žene koje su bliske Abdulu Hakimu A.

Premijer Edouard Philippe objavio je krajem ožujka da su francuske službe spriječile ukupno 51 napad od siječnja 2015.

U Francuskoj je val džihadističkog nasilja počeo u siječnju 2015., kada je u napadu na sjedište satiričkog časopisa Charlie Hebdo, na policijsku postaju Montrouge blizu Pariza i na supermarket u Parizu ubijeno 17 osoba.

S napadom u subotu ukupno je 246 osoba ubijeno od početka vala džihadističkih napada u Francuskoj. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene