Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otrovni pauk

FOTO Otkrivena nova čudovišna vrsta tarantule!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ima noge duge 20-ak centimetara, otrovan je, kreće se iznimno brzo i sve donedavno znanstvenici ga nisu vidjeli živog. Riječ je o divovskom pauku tarantuli otkrivenom na Šri Lanki.

Znanstvenici iz Organizacije za bioraznolikost, obrazovanje i istraživanje (BER) na Šri Lanki otkrili su u toj otočnoj državi dosad nepoznatu vrstu otrovnog pauka tarantule. Noge su mu duge nevjerojatnih 20 centimetara, što je dovoljno da prekrije cijelo lice prosječnog odraslog čovjeka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…" Slika nije dostupna Morao javno reagirati Pronašao pauka velićine psića pa dobio brojne prijetnje smrću!

>> VIDEO Pogledajte kako pauk plete svoju mrežu

Kako javlja Sky News, živi je primjerak pauka pronađen usred džungle, u jednom zabačenom selu na sjeveru Šri Lanke, a osim glomaznosti, karakteriziraju ga žuta i ljubičasta boja te iznimno brz trk i, naravno, otrov. Dali su mu latinsko ime Poecilotheria rajaei, u čast policajca Michaela Rajakumara Purajaha, koji je istraživačima bio vodič u potrazi za čudovišnom tarantulom.

Doduše, istraživači su se s golemim paukom susreli i prije tri godine, ali radilo se o uginulom primjerku koji su im donijeli mještani zabačenog sela. Tada su shvatili da je riječ o nečem novom, dotad neviđenom pa su se nakon nekoliko godina priprema odlučili na ekspediciju u potrazi za živim jedinkama.

'Vole živjeti na starom drveću, ali zbog deforestacije ima ih sve manje. S obzirom da im prirodno stanište nestaje, nerijetko se naseljavaju u starim i napuštenim objektima', izjavio je jedan od znanstvenika Ranil Nanayakkara. Primjerak s fotografija pronađen je u nekadašnjoj liječničkoj ordinaciji.

Novootkrivena je vrsta povezana s tarantulama koje obitavaju u Latinskoj Americi. Među njima su i golijati, ogromni pauci koji se hrane pticama. Za ove na Šri Lanki znanstvenici kažu da vjerojatno klopaju guštere ili miševe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene