Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manipulacije fotografijama

Još lažnjaka iz Turske: Ovi prizori NEMAJU veze s prosvjedima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Manipulacije informacijama i snimkama s mjesta događaja u burnim i kaotičnim situacijama nisu rijetkost. Prosvjedi koji se ovih dana događaju u Turskoj pravi su dokaz ove tvrdnje.

Nakon što smo jučer objavili priču o lažnoj fotografiji dječačića s turskom zastavom u ruci kako bježi od naoružanog policajca, danas se pojavilo još informacija o lažnjacima koji navodno prikazuju događaje u Istanbulu, gdje proteklih dana više tisuća ljudi svakodnevno prosvjeduje protiv vlasti premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan Čestitao Putinu na pobjedi Turski predsjednik Erdogan: "Turska je spremna pomoći kako bi Rusija i Ukrajina započele pregovore" Slika nije dostupna Demonstracije u Turskoj Erdogan se vraća u domovinu, čekaju ga ulice pune prosvjednika

>> FOTO Ne nasjedajte na ovu fotografiju!

Za razliku od dječačića sa zastavom, koji je zapravo bio fotomontaža, ostali dosad otkriveni lažnjaci nisu montaže, već jednostavno fotografije koje nemaju baš nikakve veze s demonstracijama na trgu Taksim.

Nije marš prosvjednika nego trk maratonaca

Jedan od najviđenijih prizora iz Istanbula proteklih je dana bio prelazak mase prosvjednika mostom preko Bospora. Oni uistinu jesu u velikom broju prelazili preko mosta, ali prizor na slici je zapravo zabilježen prošle godine tijekom velikog istanbulskog maratona.

Nisu demonstranti u Istanbulu, nego Amerikanci na Obaminoj inauguraciji

Druga lažna slika, koja tobože prikazuje masu demonstranata na trgu Taksim u Istanbulu, zapravo je prizor iz Washingtona, sa ni manje ni više nego ceremonije inauguracije američkog predsjednika Baracka Obame 2009. godine, kada je prisegnuo za svoj prvi mandat u Bijeloj kući.

Djevojčica nije u Istanbulu, nego u Diyarbakiru

Tu je još i fotografija djevojčice u dimu suzavca, za koju su brojni korisnici društvenih mreža govorili da je jedan od najdirljivijih prizora s demonstracija, no fotografija je zapravo snimljena sredinom prošle godine u turskom gradu Diyarbakiru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene