Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lažna strana prosvjeda

FOTO Ne nasjedajte na ovu fotografiju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fotografija dječačića s turskom zastavom koji bježi pred policajcem pobudila je strasti korisnika interneta, obzirom da su u jeku antivladini prosvjedi u Turskoj. No ima jedan problem - fotografija je lažnjak.

Twitterom i ostatkom interneta počela je kružiti fotografija malog dječaka, koji pred policajcem bježi sa zastavom Turske u rukama. Iako su oči svijeta pomno uprte u antivladine prosvjede u Istanbulu, neke informacije treba provjeriti i uvjeriti se da slučajno nisu lažne, a upravo je LAŽNA navedena fotografija.

Pročitajte i ovo Napad u crkvi u Istanbulu Ubojice u bijegu VIDEO Napad u istanbulskoj crkvi: Dvojica maskiranih muškaraca upala na misu i ubila jednu osobu Probijen strop tunela podzemne željeznice u Istanbulu Sve je snimljeno VIDEO Incident u podzemnoj: Bušilicom slučajno probili tunel metroa

>> VIDEO DOKAZ POLICIJSKE BRUTALNOSTI, dvoje prosvjednika poginulo

Njezin original, koji prikazuje zapravo policajca koji trči za odraslim prosvjednikom, snimljena je prije više godina, a objavila ju je agencija Reuters. Otad, varijacije na njezinu temu pojavljivale su se na internetu. Uglavnom se radilo ili o fotomontaži dječačića, ili o fotomontaži prosvjednika koji bježi.

Jednostavan postupak detekcije

Ako se pitate kako smo došli do tog saznanja, pokušat ćemo vam predočiti u nekoliko jednostavno objašnjenih koraka.

Prvi korak je kad uočite fotografiju, za koju sumnjate da nije original ili da je možda fotomontaža, kopirate link na njezinu lokaciju desnim klikom miša i odabirom opcije 'Copy Image Location'.

Tako kopiranu adresu unesite u Google tražilicu. Google će vam izbaciti, između ostalog i plavim slovima obojanu opciju, 'pretraživanje po slikama'. Kliknite na tu opciju i ubrzo ćete shvatiti nekoliko stvari.

Prva je je li fotografija jedinstvena, odnosno je li istu objavilo više portala, blogova, foruma ili društvenih mreža. Drugo, vidjet ćete sve njezine varijacije, a samim time je li se radi o fotomontaži, kao što je to slučaj kod fotografije s dječačićem. Treće, moći ćete fotografiju staviti i u vremenski kontekst, odnosno doći do podatka kad se prvi put pojavila na internetu.

Što smo mi dobili koristeći istu metodu pretraživanja, nakon što smo fotografiju pronašli na Twitteru, pogledajte OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene