Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demonstracije u Turskoj

Erdogan se vraća u domovinu, čekaju ga ulice pune prosvjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan uskoro bi se trebao vratiti s višednevnog putovanja po inozemstvu, a u domovini ga čeka gomila prosvjednika koja traži njegovu ostavku.

Više tisuća prosvjednika okupilo se u četvrtak navečer na istanbulskom trgu Taksim, na dan kada je najavljen povratak turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana s trodnevnog putovanja izvan zemlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napeto u Istanbulu Prosvjednici se vratili na Taksim, kako će reagirati policija? Slika nije dostupna Sve je krenulo u Istanbulu Prosvjedi diljem Turske se nastavljaju, dosad uhićeno 1.700 ljudi

Demonstracije zasad protječu mirno, no otkad su počele nije prošla nijedna večer bez sukoba s policijom. Okupljeni traže Erdoganovu ostavku, ocjenjujući njegovu vladavinu autoritarnom.

>> Erdogan: Ne odustajem od obnove parka u Istanbulu!

Sam Erdogan je uoči povratka u domovinu prosvjednike nazvao ekstremistima te je najavio da nema namjeru odustati od prenamjene Gezi parka, jedne od rijetkih preostalih zelenih površina u Istanbulu. Isprva je plan bio ondje sagraditi veliki trgovački centar, a sada bi ondje trebala osvanuti nova džamija.

Prenamjena Gezi parka je bio prvotni povod za demonstracije, no stvar je ubrzo eskalirala kada je policija upotrebom suzavca i vodenih topova pokušala rastjerati aktiviste.

Dosad je u žestokim uličnim sukobima, koji su u međuvremenu zadesili i druge turske gradove, život izgubilo najmanje troje ljudi, a više tisuća ih je ozlijeđeno i uhićeno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene