Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan uskoro bi se trebao vratiti s višednevnog putovanja po inozemstvu, a u domovini ga čeka gomila prosvjednika koja traži njegovu ostavku.


Više tisuća prosvjednika okupilo se u četvrtak navečer na istanbulskom trgu Taksim, na dan kada je najavljen povratak turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana s trodnevnog putovanja izvan zemlje.

Vezani članci Slika nije dostupna Prosvjednici se vratili na Taksim, kako će reagirati policija? Slika nije dostupna Prosvjedi diljem Turske se nastavljaju, dosad uhićeno 1.700 ljudi

Demonstracije zasad protječu mirno, no otkad su počele nije prošla nijedna večer bez sukoba s policijom. Okupljeni traže Erdoganovu ostavku, ocjenjujući njegovu vladavinu autoritarnom.

>> Erdogan: Ne odustajem od obnove parka u Istanbulu!

Sam Erdogan je uoči povratka u domovinu prosvjednike nazvao ekstremistima te je najavio da nema namjeru odustati od prenamjene Gezi parka, jedne od rijetkih preostalih zelenih površina u Istanbulu. Isprva je plan bio ondje sagraditi veliki trgovački centar, a sada bi ondje trebala osvanuti nova džamija.

Prenamjena Gezi parka je bio prvotni povod za demonstracije, no stvar je ubrzo eskalirala kada je policija upotrebom suzavca i vodenih topova pokušala rastjerati aktiviste.

Dosad je u žestokim uličnim sukobima, koji su u međuvremenu zadesili i druge turske gradove, život izgubilo najmanje troje ljudi, a više tisuća ih je ozlijeđeno i uhićeno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook