Obavijesti Video Pretražite Navigacija
masakr zbog izbora

Filipini: Tri generacije obitelji osuđene na doživotni zatvor zbog ubojstva 57 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Filipinski sud proglasio je u četvrtak krivima glavne pripadnike političkog klana Ampatuan za pokolj obitelji političkog protivnika i 32 novinara.

Sud u Manili utvrdio je da su optuženi članovi utjecajne obitelji Ampatuan krivi za ubojstvo 57 ljudi na otoku Mindanao u pokrajini Maguindanao 2009.

Pročitajte i ovo Ilustracija Je li povezano? Detektivi tražili nestale studente iz 2014. pa i sami nestali: Pronađeni su, ali sve je i dalje obavijeno velom tajne Ilustracija Ottawa Ubojstvo šokiralo predgrađe: U kući pronađeno šest tijela, četvero su djeca

Taj napad jedan je od najgorih slučajeva izbornog nasilja u toj zemlji i jedan od najvećih svjetskih pojedinačnih napada na novinare.

Među osuđenima na doživotni zatvor za višestruka ubojstva su članovi tri generacije obitelji Ampatuan. Presudom je obuhvaćen 101 optuženik.

Članovi obitelji Ampatuan optužena je za napad iz zasjede na konvoj suparničkog klana koji je putovao kako bi registrirao svog kandidata za izbore.

Među žrtvama su bili supruga i rodbina suparničkog kandidata za guvernatorske izbore, odvjetnici i 32 novinara koji su ubijeni u pucnjavi pored seoske ceste nakon čega su pokopani u jami.

Sudac je na izricanju presude pročitao dugi popis optuženika od kojih su neki oslobođeni zbog nedostatka dokaza, među kojima su i neki članovi obitelji Ampatuan.

Napad je bio bezobziran čak i za filipinske standarde po kojima su politička ubojstva uobičajena na izborima za gradonačelnike, guvernere pa čak i kongres. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene