Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pripadnici Europskih vojnih snaga (EUFOR) u četvrtak ujutro obavili su, na zahtjev Haaškog tribubala, pretres stambenih objekata na Palama za koje se vjeruje da su u njima nastanjene osobe koje pružaju potporu optuženiku za ratne zločine Radovanu Karadžiću, priopćio je EUFOR.


Lokalni mediji su izvijestili kako su EUFOR-ovi vojnici upali u dvije kuće i jedan stan u kojima na Palama žive članovi obitelji Radovana Karadžića, kćerka Sonja i supruga Ljiljana.

Vezani članci Slika nije dostupna Skrivao original Daytonskog sporazuma i pokušavao ga prodati za oko 380.000 kuna Slika nije dostupna Dodik otvorio studentski dom 'Radovan Karadžić': 'Jer on to zaslužuje'

"Cilj ove akcije je bio pronaći materijal ili informacije koje bi mogle pomoći Haaškom tribunalu u nastavku potrage i uhićenju osoba optuženih za ratne zločine pred Tribunalom, kao i izvršiti pritisak na mreže za koje se vjeruje da su umiješane u zaštitu ovih osoba", navodi se u EUFOR-ovu priopćenju. Dodaje se kako je ovu akciju podržao i NATO, te da je o njoj obaviještena i lokalna policija koja je pružila potporu akciji.

EUFOR u priopćenju podsjeća kako će svaka osoba koja bi dostavila informacije koje bi vodile uhićenju četvorice haaških bjegunaca: Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Stojana Župljanina, biti nagrađena s 4,1 milijun eura.

Ljiljana Zelen-Karadžić, supruga Radovana Karadžića, do sada ga je dva puta javno pozvala da se preda Haaškom tribunalu, jer bi na taj način, kako je poručila, pomogao obitelji koja zbog njegova bijega trpi snažan pritisak. Nedavno su i članovi obitelji Stojana Župljanina pozvali ovog haaškog bjegunca da se preda Haaškom tribunalu.

Novoimenovani glavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Bramertz je za nedavnog posjeta Bosni i Hercegovini izjavio kako je njegova glavna preokupacija privođenje u Tribunal preostale četvorice bjegunaca optuženih za ratne zločine.