Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Black Hatu, konferenciji koja se bavi kompjuterskom sigurnosti iz hackerske perspektive, istraživači tvrde da tzv. e-putovnice koje sadrže RFID identifikaciju, predstavljaju veći sigurnosni rizik nego što su korisni.


Za početak, tvrdi se da je RFID tagove koji bi trebali biti jedinstveni relativno lako kopirati uz pomoć "laptop" računala, RFID čitača i RFID snimača koji se oba u SAD-u mogu kupiti za nekih 200 dolara.

Vezani članci Putovnica Republike Hrvatske, ilustracija Petorka izrađivala i prodavala krivotvorene hrvatske putovnice: Među njima i dvojica policajca te odvjetnica Prikaz putovnice s ilustracijom iz jednog od stripova Hergéovog slavnog Tintina Ovo bi mogla postati najpoželjnija putovnica. Doznajte zašto krivotvoritelje čeka težak posao

Također, činjenica da je RFID tag iz putovnice moguće skenirati na daljinu, istraživači pretpostavljaju da se eventualnim teroristima na taj način samo olakšava posao. Umjesto osobne identifikacije, dovoljno je pustiti da računalo spojeno na RFID čitač detektira približavanje osobe koja nosi neki određenu patovnicu i automatski aktivira eksplozivnu napravu.

Tako je na konferenciji Black Hat Lukas Grunwald iz njemačkog DN-Systemsa demonstrirao kako je moguće kopirati podatke sa RFID taga u svojoj putovnici na karticu opremljenu RFID čipom te na taj način krivotvoriti elektronski dio dokumetna lakše nego onaj fizički.

Isto tako je demonstrirao da se na ovaj način mogu kopirati i druge isprave opremljene RFID identifikacijom, na primjer kompanijske iskaznice.

Za sada Grunwald i drugi eksperti savjetuju da se putovnice opremljene RFID čipovima nose uvijek potpuno zatvorene i u aluminijskoj futroli kako ih ne bi bilo moguće nasumično skenirati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju