Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neki od zahtjeva britanskog premijera Davida Camerona u vezi reformi EU-a "jako su problematični", izjavio je u utorak glasnogovornik Europske komisije (EK) Margaritis Schinas, navodeći kao primjer zahtjev za ograničavanjem prava građana Unije na rad u drugim zemljama članicama.


"Na prvi pogled vidimo niz elemenata koji se čine izvedivim, poput zahtjeva za većom ulogom nacionalnih parlamenata, vidimo neka teška pitanja poput sve tješnje unije, dok su neke stvari jako problematične jer se dotiču temeljnih sloboda unutarnjeg tržišta. Izravna diskriminacija među građanima EU-a spada u ovu posljednju kategoriju", izjavio je glasnogovornik EK-a, pojašnjavajući da London zahtijeva pravo da europskim migrantima smanji socijalnu pomoć i beneficije poput odbitaka od poreznih davanja ili prava na socijalni stan.

Vezani članci Milorad Dodik Dodik komentirao status BiH za članstvo u EU, osvrnuo se i na Zapad: "Izgubio je kompas zbog sankcija Rusiji" Aleksandar Vučić "Očekujemo da uvedete sankcije Rusiji": Europska unija uputila jasnu poruku Srbiji

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je potvrdio da je primio očekivano pismo britanskog premijera s popisom zahtjeva za reformu EU-a. Tusk je kazao da će sljedeći tjedan započeti krug "bilateralnih konzultacija" s vladama ostalih 27 zemalja članica i s Europskim parlamentom.

Kako tvrde dužnosnici EU-a, Tusk će pokušati proučiti sve britanske zahtjeve i stajališta do kraja mjeseca kako bi utvrdio o kojima se može raspravljati i odlučivati na summitu čelnika EU-a 17. i 18. prosinca.

Najteži zadatak s kojim će se suočiti Cameron u svojim zahtjevima, ocjenjuje BBC, bit će uvjeriti druge europske čelnike da prihvate restrikcije vezane uz radne beneficije za novopridošle u Ujedinjeno Kraljevstvo. Cameron smatra da je zahtjev za smanjivanjem "vrlo visoke i neodržive" razine imigracije ključan. Osim što poziva na "obračun s onima koji zlorabe slobodu kretanja", poput prevaranata u slučajevima lažnih brakova, Cameron traži i veće ovlasti u deportaciji kriminalaca.

Britanski premijer opetovano ponavlja da želi ostanak svoje zemlje u "reformiranoj Uniji", ne isključujući napuštanje europskog bloka ukoliko pregovori ne urode željenim promjenama. U pismu predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku istaknuo je, između ostalog, da Britanija neće stajati na putu daljnje integracije eurozone, ali traži jamstva za zaštitu britanskih tvrtki od diskriminacije i službenu potvrdu da EU ima više od jedne valute.

David Cameron je u pismu istaknuo da se svi zahtjevi njegove vlade "u stvari svoje na jednu riječ - fleksibilnost". I dok Europska komisija već "na prvi pogled" tvrdi da su neki od zahtjeva "vrlo problematični", Cameron je na domaćem terenu doživio kritike od bivšeg ministra financija iz redova konzervativaca Lorda Lawsona, koji je kazao da su njegovi zahtjevi "razočaravajuće neambiciozni". Zagovornici 'brexita' pregovore o novoj poziciji Velike Britanije u EU smatraju tek "trikom i smicalicom".

Cameron smatra da su ciljevi koje je postavio odraz onoga što žele Britanci i što "bi bilo dobro za Veliku Britaniju i Europsku uniju".

"To je moguća misija", uvjeren je Cameron, priznavši da će "trebati puno raditi" za njezin uspjeh. Cameron je isključio mogućnost održavanja drugog referenduma ukoliko se na prvom izglasa izlazak zemlje iz EU-a.

"Vi Britanci ćete odlučiti. U tom ćete trenutku imati sudbinu zemlje u svojim rukama. To je velika odluka, možda najveća koju ćete ikad donijeti u svojem životu. I biti će to konačna odluka", prenosi BBC njegove riječi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju