Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je s Kinom

Iz Washingtona poručili: "Rusija je i dalje usredotočena na podršku Sjeverne Koreje i Irana"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Dužnosnik američkog ministarstva financija u petak je rekao da je koalicija zemalja koja je uvela sankcije Rusije zbog invazije na Ukrajinu pronašla djelotvorni način komunikacije s Kinom o izbjegavanju materijalne pomoći Rusiji.

Dužnosnik, koji je s agencijom Reuters razgovarao pod uvjetom anonimnosti, rekao je da ta komunikacija znači da, iako su Kina i Rusija najavile otvoreno partnerstvo po nizu pitanja, SAD ne vidi dokaze da Peking Moskvi pruža materijalnu pomoć na razini koja bi bila značajna u tom pogledu.

Rusija je stoga i dalje usredotočena na podršku Sjeverne Koreje i Irana, tvrdi dužnosnik.

SAD i saveznici poput Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva uveli su sankcije Rusiji nakon početka invazije na Ukrajinu, od tada stalno jačajući pritisak. Washington je pokrenuo i inicijativu za suzbijanje zaobilaženja sankcija.

Pristup Washingtona Kini dosad je bio da izravno komunicira s Pekingom i državama diljem svijeta o rizicima koje nosi materijalna pomoć Rusiji, naglasio je dužnosnik.

Iako su posjeti američkih dužnosnika Kini ograničeni, oni europski su u aktivnoj komunikaciji i posjećuju Kinu, nastavio je.

Analitičari smatraju da su odnosi SAD-a i Kine na niskoj razini otkad je Washington normalizirao odnose s Pekingom 1979. godine.

SAD je ranije ove godine izrazio zabrinutost jer Kina razmatra pomoć Rusiji u naoružanju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve hipoteze na stolu Podrijetlo korone još uvijek tajna, WHO prozvao Kinu: "Kad bi to učinili, znali bismo"

Pročitajte i ovo Emannuel Macron u Kini Susret u Kini Macron tražio pomoć od Xija: Francuski izvor otkrio o čemu su razgovarali

Washington upozorava države da je spreman djelovati protiv tvrtki i pojedinaca koji Rusiji pružaju materijalnu pomoć u ratu, rekao je dužnosnik.

SAD tako primjerice želi da Ujedinjeni Arapski Emirati više poštuju sankcije, naglasio je.

Američki ekonomski dužnosnici ovaj će mjesec putovati u države kako bi ih upoznali o riziku pomaganja Rusiji.

Brian Nelson, podtajnik ministarstva financija, putovat će u Švicarsku, Italiju, Austriju i Njemačku, a Elizabeth Rosenberg iz istog ministarstva ide u Kazahstan i Kirgistan.

Na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke idući tjedan SAD će države upoznati kako Rusija koristi svoju vojnu obavještajnu agenciju GRU da izbjegava sankcije i kontrolu izvoza, piše agencija Reuters.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene