Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Susret u Kini

Macron tražio pomoć od Xija: Francuski izvor otkrio o čemu su razgovarali

Emannuel Macron u Kini
Emannuel Macron u Kini Foto: AFP
Kina je spremna raditi zajedno s Francuskom na okončanju rata u Ukrajini pregovorima, rekao je francuski diplomatski izvor u četvrtak nakon razgovora francuskog predsjednika Emmanuela Macrona sa svojim kineskim kolegom Xi Jinpingom.

"Predsjednik Emmanuel Macron i Xi dogovorili su se 'naporno raditi' kako bi se ubrzano došlo do kraja rata u Ukrajini i kako bi došlo do početka pregovora uz puno poštivanje međunarodnog prava", rekao je francuski diplomatski izvor nakon razgovora dvojice čelnika koji je trajao sat i pol.

Xi je nakon sastanka s Macronom pozvao Ukrajinu i Rusiju da obnove mirovne pregovore i pronađu političko rješenje sukoba.

Francuski diplomatski izvor nije specifično rekao je li Kina nagovijestila promjenu svoga stajališta, ali je istaknuo da su obje strane pristale na daljnje razgovore.

Pročitajte i ovo Joe Biden u Varšavi Zelenski u Varšavi Zapad podijeljen između Poljske koja potkopava vladavinu prava i Poljske koja se bori protiv Putina

Xi je također nagovijestio da je spreman nazvati ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kazao je izvor. Macron je pak apelirao na Kinu da ne isporučuje Rusiji ništa što bi mogla koristiti "za svoj rat u Ukrajini". Iz Macronova su ureda ranije istaknuli da je razgovor bio "iskren i konstruktivan".

Francuski je predsjednik pozvao kineskog čelnika da djeluje na Rusiju da se zaustavi rat u Ukrajini.

"Ruska agresija u Ukrajini zadala je udarac (međunarodnoj) stabilnosti", rekao je Macron, stojeći uz kineskog predsjednika ispred Velike dvorane naroda uoči njihova sastanka.

"Znam da mogu računati na vas da ćete urazumiti Rusiju i sve vratiti za pregovarački stol", dodao je.

Okončanje rata je prioritet

Xi je rekao da se kineska politika prema Ukrajini može sažeti u jednu rečenicu: "promicati mir i dijalog". Dodao je kako je glavni prioritet potaknuti na prekid vatre i okončanje rata.

Na sastancima s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i Macronom u Pekingu, Xi je rekao da odnosi EU-a i Kine ne ovise o trećoj strani niti ih ona kontrolira, prema državnoj televiziji CCTV.

Kina je voljna unaprijediti strateško uzajamno povjerenje s Europskom unijom, rekao je Xi Jinping.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potpuni fijasko "On je ludi idiot, potpuni kreten!": Putin smijenio generala zbog kojeg je ispao gubitnik

Kina i EU trebaju uspostaviti međusobno razumijevanje, izbjegavati nesporazume i pogrešne prosudbe, rekao je Xi tijekom sastanka s predsjednicom Europske komisije, prema CCTV-u.

Ursula von der Leyen je upozorila Peking da će, ako Kina pošalje oružje Rusiji za rat protiv Ukrajine, to jako naštetiti odnosima Kine i EU-a.

"Računamo na Kinu da neće slati Rusiji vojnu opremu, izravno ili neizravno, jer znamo da naoružavanje agresora ide protiv međunarodnih zakona i to bi značajno naštetilo našim odnosima", kazala je na konferenciji za novinare.

Ocijenila je pozitivnim da Xi želi razgovarati sa Zelenskijem. "To je pozitivan element", dodala je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene