Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Drnovšek: 'Stanje u državi nije dobro'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Janez Drnovšek danas je svoju odluku da ne sudjeluje na središnjoj proslavi obilježavanja Dana državnosti protumačio kao želju da ukaže na stanje u državi koje, kako je rekao, "nije dobro".

"Moja odluka nije bila laka, ali sam i na taj način želio ukazati na stanje u državi, a ono nije dobro", rekao je Drnovšek u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV, nekoliko sati pred početak proslave u Ljubljani na kojoj će govoriti predsednik vlade Janez Janša, s kojim je Drnovšek već duže vrijeme u sporu zbog svojih kritika na račun vlade.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Slovenija Dan državnosti slavi 25. lipnja, na dan kad je 1991. godine njen parlament proglasio državnu samostalnost, a svake godine pred parlamentom održava se uoči tog praznika tradicionalna svečanost u prisutnosti najviših predstavnika državnih ustanova.

"Nisam želio igrati ulogu statista i slušati pohvale", rekao je
Drnovšek, tumačeći zašto neće sudjelovati na proslavi na kojoj je premijer Janša glavni govornik.

Drnovšek je u razgovoru ponovio ocjene koje je izricao i prijašnjih mjeseci, a prema kojemu Janšina vlada vrši pritisak na državne institucije, te pri odabiru ljudi za najvažnije pozicije uvažava lojalnost "jednoj političkoj opciji i jednom čovjeku", ne vodeći računa o njihovoj kvaliteti, te da utječe na najvažnije medije koji o stanju u državi ne izvješćuju "objektivno".

"I to je znak koji govori o nekom totalitarnom recidivu", rekao je Drnovšek, dodajući da u slovenskoj politici uskoro očekuje promjene.

"Ovakvo stanje ne smije i ne može dugo trajati", rekao je Drnovšek.

Na pitanje da pojasni svoje ocjene s obzirom da službeni podaci govore da Slovenija po ekonomskom rastu napreduje brže nego ikada ranije, Drnovšek je rekao da je to rezultat konjukture na tržištu i ekonomske politike prijašnjih vlada, te da se Janšina vlada hvali ekonomskim rezultatima iako "ekonomska politika danas ne postoji".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene