Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dočekalo ga 100.000 ljudi

Donald Trump u posjetu Indiji najavio ''jedan od najvećih trgovinskih sporazuma do danas''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američkog predsjednika Donalda Trumpa pozdravilo je u ponedjeljak više od 100.000 Indijaca na najvećem nacionalnom stadionu kriketa, na početku posjeta Indiji kojoj je obećao "nevjerojatan trgovinski sporazum" i isporuku vojne opreme koja ulijeva "najveći strah na planetu".

Indijci su američkog gosta dočekali uz maske s njegovim likom i pozdrave "Namaste Trump" na golemu stadionu Motera u gradu Ahmedabadu, gdje je stigao u pratnji premijera Naredre Modija.

Pročitajte i ovo Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka" Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump

Modi je lani ponovno pobijedio na izborima i zauzeo desniji kurs u politici što kritičari smatraju autoritarnim i etničkim zastranjenjem, a svoj srdačni odnos s Trumpom ističe kao dokaz svoje dobre globalne pozicije.

Američki političari opisali su Trumpov posjet kao suprotstavljanje rastu Kine kao supersile u regiji. "Učinili ste veliku čast našoj zemlji. Uvijek ćemo vas se sjećati, od danas nadalje Indija će uvijek imati posebno mjesto u našim srcima", rekao je Trump praćen gromoglasnim pljeskom.

Podrška Trumpu

Indija je jedna od nekoliko velikih zemalja u svijetu u kojoj Trump uživa osobnu podršku veću od 50 posto. Posljednjih godina jačala je veze sa Sjedinjenim Državama, koja je s druge strane zategnula odnose s indijskim susjedom i tradicionalnim neprijateljem Pakistanom.

"Dok nastavljamo graditi našu suradnju u obrani, Sjedinjene Države pripremaju se isporučiti Indiji jedno od najboljih oružja na planetu, jedno od onih koji najviše ulijevaju strah", obećao je Trump.

Najavio je da će dvije zemlje potpisati sporazume u utorak o prodaji vojnih helikoptera u vrijednosti od tri milijarde dolara i da će SAD morati postati prvi partner u obrani Indije, koja se u vrijeme hladnog rata oslanjala na oružje iz Rusije.

Srdačan pozdrav s premijerom

Modi je srdačno zagrlio Trumpa po izlasku iz predsjedničkog zrakoplova. Trump je u Indiju stigao u pratnji supruge Melanije, a u izaslanstvu su i njegova kći Ivanka i njezin suprug, Trumpov savjetnik Jared Kushner, te članovi kabineta među kojima je i ministar trgovine Wilbur Ross.

Dvije zemlje nisu uspjele prije posjeta donijeti trgovinski sporazum jer nisu uspjele ukloniti nesuglasice.

Predmet spora iz američkog kuta gledanja jesu indijska kontrola cijena za medicinske uređaje kao što su stentovi, nadalje američki zahtjev za pristup golemom indijskom tržištu peradi i mliječnih proizvoda te strogi indijski propisi o pohrani podataka koji, kako tvrde američke tvrtke, povisuju cijenu poslovanja. S druge strane, vlada premijera Narendre Modija traži obnovu trgovačkih koncesija koje je Trump ukinuo 2019., te veći pristup američkom tržištu faramaceutskih i poljoprivrednih proizvoda.

Iznad svega, Indija ne želi da je Trump smješta u istu ravan s Kinom, čije je gospodarstvo pet puta veće od indijskog.

''Sklopit ćemo jedan od najvećih sporazuma''

Trump je rekao da će o ekonomiji razgovarati s Modijem, kojega je opisao kao tvrdog pregovarača, te je najavio velik sporazum.

"Sklopit ćemo vrlo, vrlo velik, jedan od najvećih trgovinskih sporazuma do danas. U ranoj smo fazi pregovora o nevjerojatnom trgovinskom sporazumu za smanjenje zapreka za ulaganja između Sjedinjenih Država i Indije", rekao je pa nastavio "Optimističan sam jer radeći zajedno, premijer i ja možemo postići fantastičan sporazum koji je dobar i čak velik za obje naše zemlje - osim što je on vrlo tvrd pregovarač", rekao je o Modiju.

Mnoštvo je uz prometnicu od zračne luke do stadiona pozdravljalo američke goste snimajući fotografije.

Iz Ahmedabada Trump i njegova ekipa krenuli su prema gradu Agri, a njihov dolazak u Taj Mahal, jednu od najljepših građevina na svijetu i simbol vječne ljubavi, očekuje se predvečer. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene