Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump stavio je u utorak veto na rezoluciju Kongresa kojom se tražilo zaustavljanje američke potpore saudijskoj koaliciji u ratu u Jemenu, suprotstavivši se tako drugi put u dva mjeseca odluci američkog parlamenta.


"Ova rezolucija, beskoristan i opasan pokušaj da se oslabe moje ustavne ovlasti, stavlja u opasnost živote američkih građana", rekao je Trump u priopćenju, osvrnuvši se na tekst koji su usvojila oba doma Kongresa.

Vezani članci Medicinska sestra sa zaštitnom maskom tijekom pandemije koronavirusa Spremaju se za najgore: Pentagon zaprimio zahtjev za 100.000 mrtvačkih vreća Satelitska snimka napada (Screenshot: AP) SAD objavio satelitske snimke: Tvrde da je na njima dokaz da je Iran napao saudijska naftna postrojenja

Kongres je iskoristio zakon izglasan 1973. o ograničavanju vojnih ovlasti predsjednika u sukobima u inozemstvu.

Zastupnici su pozvali na okončanje vojnih operacija u Jemenu gdje od 2015. Pentagon daje "neborbenu podršku" koaliciji koju vodi Saudijska Arabija, saveznik SAD-a.

"Dajemo potporu iz više razloga. Prije svega, naša je zadaća zaštititi sigurnost više od 80.000 Amerikanaca koji žive u nekim zemljama koalicije a koji su bili žrtve napada Hutija iz Jemena", pojašnjava predsjednik u priopćenju koje je prenijela Bijela kuća.

Rezolucija koja je prihvaćena u Zastupničkom domu u travnju i u Senatu u ožujku prvi je put da su oba doma parlamenta dala potporu Rezoluciji o ratnim ovlastima koja ograničava mogućnost predsjedniku da šalje vojnike u akciju.

Pristaše te mjere kazali su da je rat u Jemenu samo pogoršao humanitarnu krizu, te su snažno kritizirali Rijad zbog pogibije civila.

Oni također kažu da američko sudjelovanje u Jemenu krši ustavnu odredbu po kojoj Kongres - a ne predsjednik - treba odlučiti kada zemlja sudjeluje u ratu.

U četverogodišnjem građanskom ratu u Jemenu, u kojem se bore koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije koja podupire provladine snage protiv pobunjeničkih Hutija uz potporu Irana, poginuli su deseci tisuća ljudi.

UN naziva tamošnje stanje najgorom humanitarnom krizom, a zemlja je na rubu gladi. (Hina)