Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Predsjednik Donald Trump je rekao u četvrtak kako bi Sjedinjene Države mogle izvršiti trgovinski pritisak na zemlje koje ne pridonose dovoljno NATO-u.


Trump, koji je upravo doputovao iz Londona sa summita Sjevernoatlantskog saveza, nastoji izvršiti pritisak na zemlje članice da pridonesu više toj organizaciji.

Vezani članci Donald Trump gleda pomrčinu sunca bez naočala "Ovo su bile nevjerojatne četiri godine": Pogledajte fascinantan niz Trumpovih gafova i bizarnosti koje su obilježile njegov mandat Joe Biden potpisuje izvršne uredbe Joe Biden povukao prvi potez nakon ulaska u Bijelu kuću, otkrio i kakvo je bilo pismo koje mu je Trump ostavio

Američki je predsjednik rekao kako se mnogo zemalja približava cilju od 2 posto bruto domaćeg proizvoda kao doprinos NATO-u. "Mnogo zemalja su blizu i sve su bliže. A neke stvarno nisu ni blizu i mi bismo mogli učiniti nešto povezano s trgovinom. Nije pošteno da oni dobivaju američku zaštitu, a ne daju svoj novac", rekao je.

Trump i francuski predsjednik Emmanuel Macron su se sporili oko budućnosti NATO-a u utorak pred summit u srijedu čiji je cilj bio proslaviti 70. obljetnicu tog vojnog saveza Zapada. U oštroj razmjeni riječi koja ističe nesuglasice u transatlantskom savezu kojega mnogi slave kao najuspješniji vojni ugovor u povijesti, Trump je zatražio da Europa više plaća za svoju zajedničku obranu i učini ustupke američkim interesima u trgovini.

On je isto tako govorio pozitivno o Savezu u četvrtak rekavši kako su njegovi sastanci protekli dobro te da je "NATO u vrlo, vrlo dobrom stanju, a da su odnosi s drugim zemljama doista izvanredni". (Hina)