Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Predsjednik Donald Trump je rekao u četvrtak kako bi Sjedinjene Države mogle izvršiti trgovinski pritisak na zemlje koje ne pridonose dovoljno NATO-u.


Trump, koji je upravo doputovao iz Londona sa summita Sjevernoatlantskog saveza, nastoji izvršiti pritisak na zemlje članice da pridonesu više toj organizaciji.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Trump ucjenjuje Europu: Optužite Iran ili uvodim carine na vaše automobile! Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kraljica Elizabeta i princ Charles primili čelnike država i vlada, članica NATO-a

Američki je predsjednik rekao kako se mnogo zemalja približava cilju od 2 posto bruto domaćeg proizvoda kao doprinos NATO-u. "Mnogo zemalja su blizu i sve su bliže. A neke stvarno nisu ni blizu i mi bismo mogli učiniti nešto povezano s trgovinom. Nije pošteno da oni dobivaju američku zaštitu, a ne daju svoj novac", rekao je.

Trump i francuski predsjednik Emmanuel Macron su se sporili oko budućnosti NATO-a u utorak pred summit u srijedu čiji je cilj bio proslaviti 70. obljetnicu tog vojnog saveza Zapada. U oštroj razmjeni riječi koja ističe nesuglasice u transatlantskom savezu kojega mnogi slave kao najuspješniji vojni ugovor u povijesti, Trump je zatražio da Europa više plaća za svoju zajedničku obranu i učini ustupke američkim interesima u trgovini.

On je isto tako govorio pozitivno o Savezu u četvrtak rekavši kako su njegovi sastanci protekli dobro te da je "NATO u vrlo, vrlo dobrom stanju, a da su odnosi s drugim zemljama doista izvanredni". (Hina)