Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Voditelj razvoja biološkog oružja u doba apartheida dr. Wouter Basson još uvijek je, unatoč suspenziji i suđenju od prije sedam godina, na platnoj listi vojske Južnoafričke Republike.


Vojni vrh sastao se nakon objavljivanja informacije da čovjek poznat kao 'Dr Smrt' još uvijek prima plaću (oko 6 800 dolara) iako ne radi nikakav posao. 

Vezani članci Slika nije dostupna Inzko suspendirao zakon RS, Dodik to neće poštovati Slika nije dostupna Hrvatska dobila svjetsku prvakinju u ribolovu

Doktor Basson suočio se s 67 optužbi na sudu nakon zastrašujućeg svjedočenja iz 1990. godine. No 2002. oslobođen je svih optužbi i tada je tužio ministarstvo obrane.

'Dr Smrt' bio je voditelj odjela za program kemijskog i biološkog oružja i optužen je za umješanost u veliki broj pokušaja trovanja ani-apartheidovih aktivista, uključujući i pokušaj trovanja Nelsona Mandele. Pri trovanjima ili pokušajima trovanja korištene su razne smrtonosne bakterije. 

Dozvoljeno mu je da nastavi raditi u privatnom sektoru nakon suspenzije u vojsci, a surađivao je i s kardiolozima u tri bolnice u cape Townu.