Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Doktor smrt' na vojnoj platnoj listi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Voditelj razvoja biološkog oružja u doba apartheida dr. Wouter Basson još uvijek je, unatoč suspenziji i suđenju od prije sedam godina, na platnoj listi vojske Južnoafričke Republike.

Vojni vrh sastao se nakon objavljivanja informacije da čovjek poznat kao 'Dr Smrt' još uvijek prima plaću (oko 6 800 dolara) iako ne radi nikakav posao. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlostavljanje u Srbiji Mučna svjedočanstva: Ako se žale na bol, vežu ih, ne daju im anesteziju - "Rodila sam mrtvorođenče. Sama, bez ikoga u blizini" Ilustracija Mučan slučaj Doktor iz Srbije kojega je rodilja optužila za smrt svoje bebe i nasilje tijekom poroda javio se policiji

Doktor Basson suočio se s 67 optužbi na sudu nakon zastrašujućeg svjedočenja iz 1990. godine. No 2002. oslobođen je svih optužbi i tada je tužio ministarstvo obrane.

'Dr Smrt' bio je voditelj odjela za program kemijskog i biološkog oružja i optužen je za umješanost u veliki broj pokušaja trovanja ani-apartheidovih aktivista, uključujući i pokušaj trovanja Nelsona Mandele. Pri trovanjima ili pokušajima trovanja korištene su razne smrtonosne bakterije. 

Dozvoljeno mu je da nastavi raditi u privatnom sektoru nakon suspenzije u vojsci, a surađivao je i s kardiolozima u tri bolnice u cape Townu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene