Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ruska nafta

Dodikov ultimatum: "Ne bude li plinovoda na dnevnome redu, neće ni Vijeće ministara funkcionirati"

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Antonio Balic / CROPIX
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u ponedjeljak da ministri iz njegova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) neće sudjelovati u radu vlade BiH ako se ne odobri povezivanje s novim plinovodom iz Srbije kojim plin pritječe iz Rusije.

"Ne bude li toga (plinovoda) na dnevnome redu neće ni funkcionirati Vijeće ministara", rekao je Milorad Dodik u ponedjeljak medijima upitan o izgradnji Istočne plinske interkonekcije.

Sjednica državnog Vijeća ministara BiH koje je bila zakazana proteklog četvrtka iznenada je otkazana bez službenog objašnjenja iako su na dnevnome redu bile točke o plinskome povezivanju preko Srbije odnosno Hrvatske.

U medijima se nagađalo da je otkazivanje sjednice povezano s prijeporima oko istodobnog odobrenja za izgradnju plinovoda s dvjema susjednim državama.

Dodik je dodao da vlasti u Republici Srpskoj nisu spremne slušati izgovore, te da se povezuje izgradnja dvaju plinovoda.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Govorio pred novinarima Nova Dodikova provokacija, hvali osuđenog ratnog zločinca: "Radovan Karadžić je daleko bolji čovjek..."

"Nema što ići u paketu Јužna interkonekcija jer nema veze s Istočnom. Niti je isti investitor, niti je isti projekt", dodao je Dodik.

Bosna i Hercegovina trenutačno jedinu opskrbu plinom ima preko Srbije, odnosno Turskog toka. U funkciji nešto više od dvije godine Turski tok sastoji se od dvije linije, od kojih je jedna namijenjena isporuci plina u Tursku, a drugi u južnu i jugoistočnu Europu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić i Milorad Dodik Ugrožena sigurnost? Pljušte reakcije nakon najave da bi se Republika Srpska mogla odcijepiti: "Bošnjaci neće biti nespremni kao 1992."

Srpske vlasti u BiH inzistiraju na izgradnji novog plinovoda sa Srbijom putem kojeg bi stizale nove količine ruskoga plina.

Istodobno u Federaciji BiH se dugi niz godina radi na pripremi povezivanja s Republikom Hrvatskom putem južne plinske interkonekcije čime bi se diverzificirala opskrba plinom te koristili potencijali LNG terminala u Omišlju na otoku Krku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene