Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sbija nastavlja pomagati RS

Vučić se sastao s Dodikom: Dodik ne odustaje od starih namjera

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik Foto: Afp
Daytonski sporazum je suština i Srbija će podržati sve što se dogovore tri konstitutivna naroda u BiH, a što je u skladu s tim sporazumom, poručio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslije sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Beogradu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji rekao da ga je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izvijestio o situaciji u BiH, stajalištima Banjaluke i pokušaju RS da sačuva prava stečena sporazumom u Daytonu kojim su okončani ratni sukobi u BiH '90 godina prošlog stoljeća.

"Rekao sam u ime Republike Srbije da je Daytonski sporazum suština i da ćemo podržati sve što se dogovore tri konstitutivna naroda u BiH, a što je u skladu s Daytonskim sporazumom", kazao je Vučić.

On je najavio zajedničku izgradnju dva memorijalna centra – u Donjoj Gradini i jednog u Beogradu posvećenih jasenovačkim žrtvama, naglasivši da je i poglavar SPC-a patrijarh Porfirije prihvatio sudjelovanje u tom projektu.

Vučić je rekao i da će Srbija nastaviti dosadašnju pomoć Republici Srpskoj i najavio podršku za još pet općina u tom entitetu BiH, s kojim Srbija po Daytonskom sporazumu ima posebne veze.

Pročitajte i ovo Ilustracija Povjerljivi spisi u Pentagonu Srbija se oglasila o tajnim dokumentima i slanju oružja u Ukrajinu: "Nekome je cilj da nas uvuče u taj sukob"

Dodik je novinarima prenio da je Vučića izvijestio o "unutarnjim problemima u BiH", koji su, po njegovoj ocjeni, "kulminirali bezobraznim načinom rješavanja imovine".

On je ustvrdio da je cilj "razgraditi ustavni položaj RS" i postaviti imovinu "kao problem na razini BiH". Ukoliko se bude inzistiralo na tome, dodao je, vlastima u RS bit će onemogućeno da razgovaraju s investitorima.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Najavio i zajedničko obraćanje Vučić o lokalnim izborima na Kosovu: "Srbi neće sudjelovati, sigurnosna situacija je teška"

Naglasio je da vlasti u RS inzistiraju jedino na poštivanju Daytonskog sporazuma, Ustavu RS i poštivanju cjelovitosti BiH.

"Naša obrana jest da ćemo mi i najozbiljnije razmišljati o tome da donesemo odluku o samostalnosti Republike Srpske", rekao je Dodik.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene