Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentirao aktualne teme

Milanović o odnosima sa Srbijom i dolasku Brnabić: "Ona je kurir, ali oni i dalje lupetaju! Dosta više"

Strani radnici u Hrvatskoj moraju imati ista prava kao i hrvatski radnici, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović u izjavi za medije nakon sudjelovanja na sindikalnom skupu povodom Praznika rada u zagrebačkoj Tvornici kulture.

''Ovo je prvi maj kao što je šala prvoaprilska. Mnogi su ovaj dan zloupotrebljavali. Zadnjih 30 godina imate priliku raditi oslobođeni svih tereta i ideoloških sumnji. Javni sektor u Hrvatskoj je velik, ali ne onoliko koliko se priča. Nisam došao ovdje dijeliti savjete Vladi jer to nisam trpio dok sam bio premijer. Više nisam i ne budem više ni bio, čovjek mora znati kad mu je vrijeme i kad mu je kraj. Svaka Vlada bi htjela biti mirna i zadovoljiti sve racionalne zahtjeve javnog sektora. Ovdje imam i dajem benefit sumnje svakoj Vladi'', kazao je predjednik Republike Hrvatske i bivši hrvatski premijer Zoran Milanović, između ostalog, u govoru na na sindikalnom skupu povodom Praznika rada u Tvornici kulture u Zagrebu gdje je stigao nakon sudjelovanja na obilježavanju operacije Bljesak u Okučanima.

''Kada su moji preci, odnosno više preci moje žene i mojih prijatelja, odlazili u Ameriku i Kanadu, čekali su ih odlično plaćeni poslovi u sjajnim sindikalnim aranžmanima. Zaradili su plaće koje ne bi mogli danas zaraditi. To je vrijeme prošlo, danas moraju biti produktiviji. Ta produktivnost kapitala je zazivala da se ide raditi stvari u Kinu. I otišli su poslovi u Kinu. I natrag nema. U međuvremenu dogodila se neželjena nuspojava da je Kina postala strahovito jaka i da više nikad neće biti slaba. I to je tako, cijena komfora na koji smo svi navikli'', kazao je Milanović.

Pročitajte i ovo 28. obljetnica Bljeska - 1 Okučane preletjeli MIG-ovi 28 godina od operacije Bljesak: ''Dijalog je jedini način da idemo naprijed''

U Okučanima je obilježena obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak na kojoj je prisustvovao i Milanović. ''Hrvatska je platila ogromnu cijenu bez ičije pomoći, a oni koji su se prikazivali kao prijatelji bili su poluzainteresirani promatrači ili opstruktori'', kazao je Milanović, koji u Okučanima nije davao izjave, u izjavi za medije nakon sindikalnog skupa.

Komentirao je u Zagrebu aktualne teme pa se potaknut novinarskim pitanjima osvrnuo i na pregovore Vlade i sindikata te dojam da se situacija riješi tek kad se uključi premijer Andrej Plenković.

''Nisam se nikad miješao u to. Uvijek su to rješavali ministri jer to je njihov posao. Ako nije njihov posao, onda nemaju smisla i sve je u rukama jedne osobe. Iznimno se premijer treba umiješati, ali u pravilu ne'', kazao je Milanović, piše N1.

Što se tiče stranih radnika u Hrvatskoj, kazao je da moraju imati ista prava kao i hrvatski radnici, a kad je riječ o najavi povećanja plaća kazao je: ''Dobro je primiti malo veću plaću, posebno s obzirom na rast cijena hrana. Ljudi prosječnih prihoda troše najveći dio svojih prihoda, ako ne i cijele na to. Gdje god odrežeš, negdje će faliti u nekom trenutku. Smanjivati mirovinske doprinose… to je kratkovidan potez.''

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Superizborna 2024. Plenkovićeva čestitka za Praznik rada: ''Svima dižemo plaće od 1. siječnja''

Osvrnuo se i na posjet srpske premijerke Ane Brnabić i dodao da Srpsko narodno vijeće (SNV)  ne predstavlja Srbe u Hrvatskoj: ''Brnabić je glasnogovornica, kurir gospodina Vučića, ona nije kreator. Oni i dalje lupetaju o etničkom čišćenju u Hrvatskoj, genocidu – e, dosta više.''

Naveo je i da Srbija mora prekinuti ovakve odnose s Rusijom: ''Srbija mora reći gdje je, prošlo je godinu dana.''

''Ja odem u Derventu u dogovoru s Dodikom i onda dva tjedna kasnije slušam nevjerojatne stvari, maltene sam išao dizati hrvatsku bunu, a nisam, ne bih ni išao da se nisam dogovorio'', kazao je i dodao da mu smeta slušati Pupovca u Saboru o etničkom čišćenju i da to smeta svakog umjerenog Hrvata.

“Radio sam i surađivao s ljudima iz te udruge godinama, (...) ali to nije reprezentativna ustanova, oni ne predstavljaju Srbe u Hrvatskoj. To je naprosto prevara”, kazao je.

Istaknuo je kako je u 12. izbornoj jedinici, od ukupnog broja pripadnika srpske manjine, glasovalo (samo) njih 13.000, a 10.000 glasova otišlo je zastupniku srpske nacionalne manjine i predsjedniku SNV-a Miloradu Pupovcu.

“Koliki je to postotak? To je kao da je za mene kao predsjednika Hrvatske, za mene je glasalo preko milijun ljudi, što mi se čini kao neki minimum, a recimo red veličine, to je kao da je za mene u Hrvatskoj glasalo 170.000, 180.000 ljudi, to je jako tanka priča”, istaknuo je Milanović i poručio Pupovcu da nije pravi predstavnik Srba u Hrvatskoj.

“Želiš partnerstvo, onda ok, predstavljaš se kao predstavnik Srba, nisi to, to sam puno više ja nego ti, ali (...) samo budi pristojan”, poručio mu je i dodao da mu je dosta više Pupovčevog “lupetanja” u Hrvatskom saboru.

“Užasna nesigurnost, gomila netočnosti, broj stradalih u Jasenovcu, etničko čišćenje, to slušamo od Pupovca u Saboru. Mene to smeta, ako mene to smeta, onda smeta svakog prosječnog, liberalnog Hrvata, a takva je većina”, rekao je dodavši da su to su gluposti, a Pupovcu poručio da “ne lupeta više”.

"Žigmanova je Vučić uzeo kao neku gestu, ali u stvari mu ne treba jer ima većinu bez 20 Žigmanova. Plenković je Pupovčev talac i obrnuto. To u politici nije dobar odnos", dodao je Milanović.

Plenković uskoro ide u posjet u Suboticu, a Milanović ne očekuje ništa od tog posjeta: ''Da bi se nešto suštinski promijenilo u Beogradu, potrebno je da se tamo temelji politike mijenjaju. Ne možeš proći s pričom da je moderna Hrvatska nastala na etničkom čišćenju.''

''Dajte nam te popise ubijenih, to imate, nemojte nas farbati više, previše je vremena prošlo. Hoćete u EU? Ne možemo vam tu pomoći ni odmoći, morate prekinuti ovu vrstu odnosa s Rusijom u ovom trenutku, za pet, 10 godina, tko zna… Pa Plenković i njegov ministar su 17. siječnja 2022. pozivali Putina u Zagreb, ludi ljudi!'' kazao je predsjednik.

Pročitajte i ovo Proslava Praznika rada u Maksimiru - 10 Praznik rada VELIKA FOTOGALERIJA Proslava diljem Hrvatske: Dijelio se grah, štrukle, karanfili..

Otkrio je i koji je bio njegov prvi posao te da nije imao baš dobro iskustvo s prvim poslodavcem. ''Šmirglao sam ogradu na Krku, to je posao, krvave ruke sam imao nakon toga, stari me je oženio, potplatio me, bio je loš poslodavac'', kazao je kroz smijeh, te dodao da je prvi ''pravi'' posao bio kroz učenički servis u nekoj od gradskih firmi.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene