Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Govorio pred novinarima

Nova Dodikova provokacija, hvali osuđenog ratnog zločinca: "Radovan Karadžić je daleko bolji čovjek..."

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Afp
Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik u četvrtak je hvalio osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića odbacujući istodobno kritike zbog pokušaja utjecaja na rad Ustavnog suda BiH.

Komentirajući ocjene člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da Narodna skupština Republike Srpske pozivanjem na rušenje Ustavnog suda BiH kreće opasnim putem, Dodik je kazao kako ga te tvrdnje ne zanimaju.

Parlament RS u srijedu je pozvao srpskog suca u Ustavnom sudu BiH Zlatka Kneževića da podnese ostavku ne bi li na taj način delegitimirali odluke koje taj sud bude donosio.

Bećirović je u posebnoj izjavi upozorio kako to "predstavlja nesagledivo opasni pokušaj kopiranja antiustavnih metoda koje je 1992. godine primijenio pravomoćno presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić".

Karadžića je međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na doživotni zatvor nakon što ga je proglasio krivim za ratne zločine počinjene u BiH, uključujući opsadu Sarajeva i genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić i Milorad Dodik Ugrožena sigurnost? Pljušte reakcije nakon najave da bi se Republika Srpska mogla odcijepiti: "Bošnjaci neće biti nespremni kao 1992."

"Radovan Karadžić je daleko bolji čovjek nego taj Bećirović", kazao je u četvrtak Dodik novinarima u Banjoj Luci komentirajući stajalište člana Predsjedništva BiH.

Oglasio se Ustavni sud BiH

Ustavni sud BiH u četvrtak se oglasio izjavom u kojoj je istaknuto kako vlasti u RS predvođene Dodikom pokušavaju izvršiti nedopustiv politički pritisak na taj sud i njegove suce.

"Nema osnove niti u jednoj odredbi Ustava Bosne i Hercegovine, pa ni entiteta, niti bilo kojeg zakona u BiH, koja omogućava zakonodavnim tijelima entiteta da se upliću u rad i ovlasti Ustavnog suda BiH, uključujući i opoziv sudaca Ustavnog suda", stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik NAJAVIO UJEDINJENJE Reakcije iz BiH na Dodikove ideje: "Zločinački projekt velike Srbije nije mrtav"

Ustavni sud također navodi kako je sudac Zlatko Knežević, čiju ostavku traže iz RS-a, trenutačno na bolovanju. Dodaje se kako ga sud u cijelosti podupire u ovim za njega teškim izazovima i pritiscima kojima je neutemeljeno izložen.

"Ovdje se nesporno radi o svojevrsnom političkom utjecaju i pritisku na člana Ustavnog suda, što je u potpunosti neprihvatljivo i protivno ustavu BiH i njegovim načelima", stoji u izjavi Ustavnog suda BiH.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene