Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je optužbe u razgovorima s ruskim vlasnicima iz kompanije Zarubezhneft da je rafinerija nafte u Bosanskom Brodu odgovorna za onečišćenje zraka na što upozoravaju u Slavonskom Brodu.


"Rafinerija u Bosanskom Brodu radi po ekološkim dozvolama koje je dobila od vlasti Republike Srpske i po tome nadilazi standarde koji su prisutni u samoj Hrvatskoj", rekao je Dodik novinarima nakon susreta s čelništvom ruske kompanije Zarubezhneft.

Dodao je da će u suradnji s vlastima u Hrvatskoj riješiti sve prijepore, ali da vlasti u Slavonskom Brodu često politiziraju pitanje onećišćenja čak i u razdoblju od prosinca prošle godine kada zbog remonta rafinerija nafte uopće nije radila.

>> Zmajlović: Razumijem zabrinutost Brođana zbog loše kvalitete zraka

"U toj priči se često moglo prepoznati politiziranje i mi smo o tome intenzivno razgovarali s vlastima Hrvatske i nastavit ćemo zajedno rješavati to pitanje", dodao je predsjednik RS-a.

Direktor Zarubezhnefta Sergej Kudrjašev rekao je da vlasti Republike Srpske redovito provjeravaju rad rafinerije te da će uskoro biti instalirana i mjerna postaja koja će stalno nadzirati emisiju plinova.

Direktor Kudrjašev je nakon sastanka s predsjednikom RS-a najavio i da će Zarubezhneft zajedno s Gaspromenftom u ovoj godini pokrenuti dvije probne bušotine nakon opsežnih istraživanja potencijalnih nalazišta nafte na području sjeverne Bosne i Posavine. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna U Slavonskom Brodu potpisan ugovor koji bi trebao biti prvi korak prema rješenju onečišćenja zraka Slika nije dostupna Ministarstvo i DHMZ: Zrak u Slavonskom Brodu uglavnom je čist

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook