Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio kako je Bosna i Hercegovina trajno podijeljeno društvo te da ne vidi na koji se način u budućnosti te podjele mogu prevladati.


Dodik je to izjavio u emisiji Televizije Republike Srpske posvećenoj uhićenju Radovana Karadžića.

Vezani članci Slika nije dostupna Silajdžić: Kome nije dobro u BiH nek' slobodno ode Slika nije dostupna Dodik: Vrijeme je za razgovore o 'mirnom razlazu'

Dodik je više puta optužio bošnjačke političke čelnike iz Sarajeva da svojim nastojanjima za ukidanjem RS-a produbljuju podjele u BiH.

"Odnosi između Banje Luke i Sarajeva su tako teški da ne vjerujem u mogućnost dodatnih razumijevanja", rekao je Dodik. 

"Dovoljno smo (Banja Luka i Sarajevo) udaljeni da ne vidim na koji bismo način u budućnosti mogli prevladati jaz koji postoji u političkim koncepcijama", dodao je Dodik.

Pri tomu je kazao kako se za razliku od centralizacije BiH, koju po Dodikovom tumačenju zagovaraju bošnjački dužnosnici, čelnici RS-a zauzimaju za federalno uređenje BiH u kojem bi Republika Srpska trajno bila jedna federalna jedinica.

Dodik kaže da jedino međunarodna zajednica drži BiH na okupu i da nema međunarodne zajednice nitko ne bi mogao sačuvati BiH.

"BiH nema svoj unutarnji suverenitet. Veći suverenitet ima Republika Srpska koja ima svoj teritorij i institucije", rekao je Dodik.

Osvrćući se na izjave bošnjačkih polictičara. Harisa Silajdžića, Sulejmana Tihića i Zlatka Lagumdžije koji u svojim istupima ističu kako nakon uhićenja Radovana Karadžića treba preispitati postojanje Republike Srpske, Dodik je kazao kako će nakon Karadžićevog uhićenja "RS postati još moćnija i jača'.

Pri tomu je optužio Silajdžića i Lagumdžiju da snose odgovornost za ratnu politiku, jer je Silajdžić bio predsjednik ratne Vlade BiH i ratni ministar vanjskih poslova BiH, a Lagumdžija dopredsjednik ratne Vlade BiH u Sarajevu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju