Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Golemi ubrzivač hadronskih čestica (LHC), najveći na svijetu, koji bi 10. rujna trebao biti pušten u pogon na francusko-švicarskoj granici, ne predstavlja nikakvu opasnost za čovječanstvo.


Neki se fizičari boje da bi sudari protona u LHC-u, koji će stvoriti uvjete koji su postojali u svemiru odmah nakon Velikoga praska, mogli izazvati pojavu minijaturnih crnih rupa koje bi, povećavajući se, apsorbirale svu materiju koja ih okružuje i na kraju tako progutale naš planet. 

Vezani članci Švicarska zastava, ilustracija Odugovlačili pa na kraju odustali: Švicarska odustala od sporazuma o odnosima s EU Teheran Iran objavio nove detalje o misterioznoj smrti švicarske diplomatkinje u Teheranu, otkrića forenzičara poslana su sucu

>> Uskoro smak svijeta?!

Zato su europski istraživači pod vodstvom njemačkoga teoretičara kaosa Otta Roesslera uložili žalbu na Europskom sudu za ljudska prava u kojoj su upozorili na mogućnost kraja svijeta, a koja je 29. kolovoza odbijena.

"Kad bi čestice koje će se sudarati u LHC-u imale moć uništiti Zemlju, mi nikad ne bismo ni imali priliku postojati", stoji u izvješću fizičara iz CERN-a (Europskoga centra za nuklearna istraživanja) koje je predstavio britanski Institut za fiziku.

Izvješće je izradila skupina zadužena za procjenu sigurnosti LHC-a, prstena promjera od 27 km ohlađenog na -271,3 stupnja Celzijusa koji bi znanstvenicima trebao otkriti Higgsov bozon, hipotetsku elementarnu česticu poznatu u fizici već više od 40 godina koju znanstvenici nikad nisu imali prilike promatrati.

Skupina zadužena za procjenu sigurnosti LHC-a ocijenila je da će se "pri svakom sudaru para protona u LHC-u oslobađati energija koja se može usporediti s energijom koja nastaje pri sudaru dvaju komaraca, kao što će i svaka crna rupa koja nastane na takav način biti mnogo manja od onih koje poznaju astrofizičari" i neće moći narasti do opasnih razmjera.