Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Divovski ubrzivač čestica LHC neće ugroziti čovječanstvo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Golemi ubrzivač hadronskih čestica (LHC), najveći na svijetu, koji bi 10. rujna trebao biti pušten u pogon na francusko-švicarskoj granici, ne predstavlja nikakvu opasnost za čovječanstvo.

Neki se fizičari boje da bi sudari protona u LHC-u, koji će stvoriti uvjete koji su postojali u svemiru odmah nakon Velikoga praska, mogli izazvati pojavu minijaturnih crnih rupa koje bi, povećavajući se, apsorbirale svu materiju koja ih okružuje i na kraju tako progutale naš planet. 

Pročitajte i ovo Odmorište Zermatt Planina Matterhorn Šestero ljudi nestalo tijekom skijanja: Policija bez novih informacija i nakon akcije potrage Švicarska na referendumu izglasala 13. mirovinu Važan korak za Švicarsku Izglasali uvođenje 13. mirovine: "Ovaj korak je velika prekretnica"

>> Uskoro smak svijeta?!

Zato su europski istraživači pod vodstvom njemačkoga teoretičara kaosa Otta Roesslera uložili žalbu na Europskom sudu za ljudska prava u kojoj su upozorili na mogućnost kraja svijeta, a koja je 29. kolovoza odbijena.

"Kad bi čestice koje će se sudarati u LHC-u imale moć uništiti Zemlju, mi nikad ne bismo ni imali priliku postojati", stoji u izvješću fizičara iz CERN-a (Europskoga centra za nuklearna istraživanja) koje je predstavio britanski Institut za fiziku.

Izvješće je izradila skupina zadužena za procjenu sigurnosti LHC-a, prstena promjera od 27 km ohlađenog na -271,3 stupnja Celzijusa koji bi znanstvenicima trebao otkriti Higgsov bozon, hipotetsku elementarnu česticu poznatu u fizici već više od 40 godina koju znanstvenici nikad nisu imali prilike promatrati.

Skupina zadužena za procjenu sigurnosti LHC-a ocijenila je da će se "pri svakom sudaru para protona u LHC-u oslobađati energija koja se može usporediti s energijom koja nastaje pri sudaru dvaju komaraca, kao što će i svaka crna rupa koja nastane na takav način biti mnogo manja od onih koje poznaju astrofizičari" i neće moći narasti do opasnih razmjera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene