Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li povezano?

Detektivi tražili nestale studente iz 2014. pa i sami nestali: Pronađeni su, ali sve je i dalje obavijeno velom tajne

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Dvojica detektiva koja su tražila 43 studenta koji su nestali prije gotovo 10 godina pronađeni su neozlijeđeni, dva dana nakon što su i sami nestali u meksičkoj državi Guerrero na pacifičkoj obali.

Dužnosnici nisu rekli kako su dva savezna detektiva, muškarac i žena, pronađena niti jesu li oslobođeni iz zatočeništva. Ranije u utorak predsjednik Andrés Manuel López Obrador rekao je da je pokrenuta potraga kako bi se pronašla dva federalna detektiva, muškarac i žena.

Govoreći na svom dnevnom brifingu za vijesti, López Obrador je rekao: "Nadam se da ovo nije povezano s onima koji ne žele da pronađemo mlade".

Nestanci su najnoviji znak sloma zakona i reda u državi Guerrero, u kojoj se nalazi ljetovalište Acapulco. Državu već desetljeće prati slučaj 43 studenta ruralnog učiteljskog fakulteta u Guerreru koji su nestali 2014., a vjeruje se da su ih oteli lokalni dužnosnici i predali narkobandi da ih ubiju.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić na potpisivanju ugovora oko Black Hawka - 2 nesuglasice oko imenovanja Anušić o sastanku s Milanovićem: "Ovo je zadnji put da ponavljam..."

Studenti na tom koledžu, smještenom u Tixtli, sjeverno od Acapulca, imaju dugu povijest prosvjeda i sukoba s policijom, a prošlog je tjedna jedan student ubijen iz vatrenog oružja u, kako je policija rekla, sukobu sa studentima koji su se vozili u ukradenom automobilu.

Jedan od policajaca koji su sudjelovali u toj pucnjavi priveden je i pod istragom je, nakon što je predsjednik opisao pucnjavu kao zlouporabu ovlasti i potvrdio da mrtvi student nije pucao iz pištolja.

No López Obrador priznao je u utorak da je državni policajac pobjegao iz državnog pritvora prije nego što je predan saveznim tužiteljima. Predsjednik je sugerirao da policija države Guerrero nije dobro čuvala svog kolegu, rekavši da "nije poštivan protokol".

Bilo je malo dokaza da bi predsjednikovo obećanje da će istražiti prošlotjednu pucnjavu – ili sudbinu 43 nestalih – umiriti tradicionalno nasilne prosvjede studenata, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Zbog lažne dojave o napadu prijeti mu zatvorska kazna Prijete mu 3 godine zatvora "Halo, policija, gradom hoda naoružani muškarac i napada ljude!" Policajci se dali u potjeru pa ubrzo shvatili o čemu se radi

U utorak su studenti prosvjednici provalili u urede državnih tužitelja u Chilpancingu, glavnom gradu države Guerrero, postavili eksploziv i zapalili 11 policijskih patrolnih vozila. Tužiteljstvo je priopćilo da su četiri njegova zaposlenika ozlijeđena u napadu.

Vjeruje se da su 43 nestala studenta ubili i spalili članovi narkobande. Dvojica detektiva bili su dio višegodišnjeg napora da se pronađe mjesto gdje su bačeni ostaci učenika. López Obrador nije precizirao kada su detektivi nestali.

Vlasti su uspjele identificirati spaljene fragmente kostiju samo trojice od 43 nestala učenika. Rad u velikoj mjeri uključuje potragu za tajnim odlagalištima tijela u ruralnim, izoliranim dijelovima države gdje su aktivni narkokarteli.

Pročitajte i ovo Grafit na Zrinjevcu Na udaru i stranke FOTO Pogledajte uvredljive grafite koji su osvanuli preko noći u centru Zagreba

Narkokarteli u Guerreru toliko su dominantni da videozapisi objavljeni na društvenim mrežama ovog tjedna pokazuju kako pripadnici narkobandi brutalno tuku vozače autobusa u Acapulcu jer nisu djelovali kao čuvari za kartel.

Jedan video prikazuje pripadnika bande kako žestoko šamara vozača i naziva ga "životinjom" te zahtijeva da se nekoliko puta dnevno javlja bandi.

U svjedočenju pred obavještajnim odborom američkog Senata ovog tjedna, direktor američke nacionalne obavještajne službe, Avril Haines, priznao je da "postoje dijelovi zemlje koji su u određenim aspektima pod kontrolom kartela".

Šest od 43 studenta koledža koji su nestali 2014. navodno je održano na životu u skladištu danima, a zatim predali lokalnom vojnom zapovjedniku koji je naredio da ih ubiju, rekao je u petak dužnosnik meksičke vlade koji vodi Povjerenstvo za istragu. 

Do bijega optuženog policajca i nestanka dvojice detektiva došlo je u vrijeme dok su se rasplamsale napetosti između Lópeza Obradora i obitelji nestalih studenata, koje ga optužuju da nije učinio dovoljno da istraži sudbinu njihovih sinova.

Prošlog su tjedna prosvjednici koji podržavaju obitelji nestalih studenata upotrijebili kamion kojim su probili drvena vrata Nacionalne palače u Mexico Cityju, gdje López Obrador živi i radi. Prosvjednici su razbili vrata i ušli u palaču prije nego što su ih sigurnosni agenti otjerali.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene