Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nesuglasice oko imenovanja

Anušić o sastanku s Milanovićem: "Ovo je zadnji put da ponavljam..."

Aktualno Galerija Ivan Anušić na potpisivanju ugovora oko Black Hawka - 2 Ivan Anušić na potpisivanju ugovora oko Black Hawka - 2 Foto: Zeljko Puhovski/Cropix Ivan Anušić na potpisivanju ugovora oko Black Hawka - 1 Ivan Anušić na potpisivanju ugovora oko Black Hawka - 1 Foto: Zeljko Puhovski/Cropix Ivan Anušić na potpisivanju ugovora oko Black Hawka Ivan Anušić na potpisivanju ugovora oko Black Hawka Foto: Zeljko Puhovski/Cropix Ivan Anušić na potpisivanju ugovora oko Black Hawka - 3 Ivan Anušić na potpisivanju ugovora oko Black Hawka - 3 Foto: Zeljko Puhovski/Cropix +9 Ivan Anušić na potpisivanju ugovora oko Black Hawka - 4 Galerija 1/14 >>
Ministar obrane Ivan Anušić rekao je da se danima pogrešno tumači ono što je dogovoreno na sastanku s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem oko imenovanja Daniela Markića za treći mandat na čelu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Potpredsjednik Vlade Ivan Anušić komentirao je u srijedu sastanak oko imenovanja šefa SOA-e na Pantovčaku, rekavši da mu je nazočilo šest sudionika, dva njegova savjetnika mogu sve potvrditi, te da je s predsjednikom države dogovoreno oko imenovanja Daniela Markića za ravnatelja SOA-e.

“Ovo je zadnji put da ću to ponoviti i neću više odgovarati na ta pitanja što se tiče sastanka na Pantovčaku. Na tom sastanku bilo je šest ljudi, dva moja savjetnika koja mogu potvrditi priču. Nemam se što očitovati na izjave Orsata Miljenića, ja znam s kim sam razgovarao, razgovarao sam s predsjednikom države i znam što sam dogovorio, što sam komunicirao i ako to treba potvrđivati stotinu puta, onda više nema smisla", rekao je Anušić u izjavi novinarima.

Škola tog sastanka mu je, kaže, bila da više neće razgovarati 'na riječ'.

"Ono što mi je bila škola sa sastanka jest da neću više razgovarati na riječ nego ćemo imati zapisničara, imat ćemo promemoriju koju ćemo nakon sastanka potpisivati i onda s tom promemorijom ići dalje, jer ovako očito nema smisla”, poručio je Anušić.

Novinarima je rekao i da se oko šefa SOA-e obrate ministru branitelja Tomi Medvedu, koji je, kaže, zadužen za to pitanje.

Najnovije nesuglasice na relaciji Pantovčak- Banski dvori izbile su kada je Milanović predložio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da imenuju Markića za v.d. ravnatelja SOA-e, na što mu je premijer odgovorio da ostaje pri svom stavu te mu je predložio Markića kao trajno rješenje na toj poziciji. Kako na sastanku na Pantovčaku s ministrom Anušićem nije postignut dogovor oko Danijela Markića na čelu SOA-e potvrdio je sinoć predstojnik predsjednikova ureda Orsat Miljenić.

"Na sastanku bilo je nas šestero i nitko nije čuo da je postignut ikakav dogovor. Predsjedniku je Anušić iznio prijedlog za gospodina Markića i predsjednik je rekao to je jedna stvar o kojoj tek treba razgovarati. Ako je to za nekoga dogovor, onda mi nije jasno o čemu ta osoba govori", rekao je Miljenić sinoć u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Anušić: Nabava osam helikoptera Black Hawk velik i bitan trenutak za Hrvatsku

Nabava osam zrakoplova UH-60M Black Hawk predstavlja velik i bitan trenutak za Oružane snage RH i Hrvatsku, kazao je hrvatski ministar obrane Ivan Anušić u vojarni Lučko prilikom potpisivanja ugovora sa SAD-om o njihovoj kupnji. 

"Ovo je velik i bitan trenutak za oružane snage, za cijelu Hrvatsku i potvrda savezništva i odlične suradnje sa SAD-om", poručio je Anušić.

Pročitajte i ovo Zbog lažne dojave o napadu prijeti mu zatvorska kazna Prijete mu 3 godine zatvora "Halo, policija, gradom hoda naoružani muškarac i napada ljude!" Policajci se dali u potjeru pa ubrzo shvatili o čemu se radi

Ministar obrane je napomenuo da suradnja Oružanih snaga Hrvatske sa SAD-om traje još od Domovinskog rata.

"Domovinski rat je temelj hrvatske države. Zato trebamo znati tko je saveznik Hrvatske, tko je joj pomogao kad joj je trebala pomoć. Pobjednička vojska Republike Hrvatske to nikada neće zaboraviti", dodao je.

Ukupna vrijednost osam helikoptera UH-60M Black Hawk iznosi 273,8 milijuna američkih dolara. Četiri helikoptera stižu u Hrvatsku putem donacije SAD-a, a četiri nabavom iz hrvatskog državnog proračuna.

Pročitajte i ovo Grafit na Zrinjevcu Na udaru i stranke FOTO Pogledajte uvredljive grafite koji su osvanuli preko noći u centru Zagreba

Financijska pomoć SAD-a pokriva 51 posto ukupnog iznosa, a MORH će u trogodišnjem proračunskom razdoblju od 2025. do 2027. osigurati preostali iznos.

Svi helikopteri s opremom trebali bi biti isporučeni Hrvatskoj tijekom 2028.

Hrvatska trenutno ima četiri helikoptera UH-60M Black Hawk, a dva od njih donirala je američka vlada.

Veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Nathalie Rayes kazala je kako helikopteri Black Hawk predstavljaju "znatno ulaganje" u sigurnost i obranu te da je riječ o jednoj od najučinkovitijih takvih letjelica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna industrija cvjeta Susjedna država počinje s proizvodnjom dronova-samoubojica: "Na sve utjecaje imamo odgovore, a i izvozit ćemo ih, to je skupo na tržištu"

Nabavom helikoptera Black Hawk "naš će snažni saveznik biti još jači", istaknula je veleposlanica SAD-a.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Anušić je u izjavi novinarima odbacio tezu da su potpisivanje ugovora o nabavi helikoptera i dolazak mlažnjaka Rafale tempirani za predizbornu kampanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene