Obavijesti Video Pretražite Navigacija

De Hoop Scheffer pozvao na jaču vojnu suradnju EU-a i NATO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer pozvao je u subotu na široku suradnju NATO-a i Europske unije kako bi se učinkovitije koristili skupi obrambeni resursi.

De Hoop Scheffer je svoj poziv uputio dok Francuska priprema moguće korake za povratak u vojne strukture NATO-a koje je napustila šezdesetih godina prošlog stoljeća. Čelnik NATO-a je uz poziv iznio prijedloge za jačanje obrambene snage članica EU-a za drugu polovicu ove godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

"Volio bih vidjeti mnogo više udruživanja naših kapaciteta, posebice u područjima kao što su transportni helikopteri ili u istraživanju i razvoju, ili u usklađivanju struktura naših snaga i metoda obuke", rekao je de Hoop Scheffer.

On je na konferenciji o sigurnosti u Bruxellesu rekao da je ključno da NATO i EU imaju jednak pristup vojskama njihovih zemalja članica od kojih više od 20 pripada objema organizacijama.

"Ako udvostručujemo, ili još gore, idemo u različitim pravcima, nitko neće uspjeti", rekao je na konferenciji koju je organizirao njemački institut Marshall Fund.

EU s NATO-om ima sporazum poznat kao "Berlin Plus" po kojem može u slučaju potrebe zatražiti resurse NATO saveza. No suradnja između dvije organizacije je u praksi onemogućena sporom između članice NATO-a Turske i Cipra koji nije član NATO-a.

Zapadne vojske, koje sudjeluju u sve više multinacionalnih sigurnosnih misija po svijetu, sve više se žale na nedostatak ključne opreme poput transportnih helikoptera i zrakoplova.

Većina proračuna za vojsku se ne mijenja ili se smanjuje i samo nekoliko članica NATO-a na vojsku izdvaja dva posto državnih proračuna što je cilj koji je postavio NATO.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prošle je godine najavio da je Francuska spremna ponovno se pridružiti NATO-ovoj vojnoj zapovjednoj strukturi iz koje se general Charles de Gaulle naglo povukao 1966. godine.

Izgledi da jedna od velikih sila EU-a preuzme veću ulogu u NATO-u oživjeli su perspektivu uspostave boljih veza između dvije glavne organizacije zapadnih zemalja, no Pariz još nije jasno iznio uvjete za takvu promjenu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene