Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer pozvao je u subotu na široku suradnju NATO-a i Europske unije kako bi se učinkovitije koristili skupi obrambeni resursi.


De Hoop Scheffer je svoj poziv uputio dok Francuska priprema moguće korake za povratak u vojne strukture NATO-a koje je napustila šezdesetih godina prošlog stoljeća. Čelnik NATO-a je uz poziv iznio prijedloge za jačanje obrambene snage članica EU-a za drugu polovicu ove godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Ministri: Ugovor RH s EU-om za poljskog predsjedanja Slika nije dostupna Rasmussen: Hrvatski vojnici rade sjajan posao

"Volio bih vidjeti mnogo više udruživanja naših kapaciteta, posebice u područjima kao što su transportni helikopteri ili u istraživanju i razvoju, ili u usklađivanju struktura naših snaga i metoda obuke", rekao je de Hoop Scheffer.

On je na konferenciji o sigurnosti u Bruxellesu rekao da je ključno da NATO i EU imaju jednak pristup vojskama njihovih zemalja članica od kojih više od 20 pripada objema organizacijama.

"Ako udvostručujemo, ili još gore, idemo u različitim pravcima, nitko neće uspjeti", rekao je na konferenciji koju je organizirao njemački institut Marshall Fund.

EU s NATO-om ima sporazum poznat kao "Berlin Plus" po kojem može u slučaju potrebe zatražiti resurse NATO saveza. No suradnja između dvije organizacije je u praksi onemogućena sporom između članice NATO-a Turske i Cipra koji nije član NATO-a.

Zapadne vojske, koje sudjeluju u sve više multinacionalnih sigurnosnih misija po svijetu, sve više se žale na nedostatak ključne opreme poput transportnih helikoptera i zrakoplova.

Većina proračuna za vojsku se ne mijenja ili se smanjuje i samo nekoliko članica NATO-a na vojsku izdvaja dva posto državnih proračuna što je cilj koji je postavio NATO.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prošle je godine najavio da je Francuska spremna ponovno se pridružiti NATO-ovoj vojnoj zapovjednoj strukturi iz koje se general Charles de Gaulle naglo povukao 1966. godine.

Izgledi da jedna od velikih sila EU-a preuzme veću ulogu u NATO-u oživjeli su perspektivu uspostave boljih veza između dvije glavne organizacije zapadnih zemalja, no Pariz još nije jasno iznio uvjete za takvu promjenu.