Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sedamnaest zapadnjačkih poduzetnika navodno je zatočeno u Saudijskoj Arabiji u sklopu sveobuhvatne borbe protiv korupcije.


Sedamnaest američkih, britanskih i francuskih poduzetnika uhićeno je prošlog mjeseca u Saudijskoj Arabiji po naređenju saudijskog princa Mohammeda Bin Salmana. Zatočeni su zajedno s drugim poslovnim ljudima, prinčevima i dužnosnicima. Neki su, navodno, i mučeni, potvrdio je visokopozicionirani izvor za Daily Mail.

Vezani članci Davor Majetić, HUP (Foto: Dnevnik.hr) Vlada će usvojiti zamolbu HUP-a: Mjere potpore moći će koristiti i oni koji su otpuštali radnike Saudijski princ Mohammed bin Salman (Foto: AFP) Turski mediji: Saudijski princ bratu je rekao da Khashoggija ''treba ušutkati''

Među uhićenima je 8 američkih državljana, šest britanskih i tri francuska. Uhićeni su u studenom, u isto vrijeme kada su uhićeni i saudijski milijarderi, prinčevi, bivši ministri i drugi dužnosnici. Princ Mohammed Bin Salman izjavio je kako su tim uhićenjima okončali korupciju, ali mnogi ta uhićenja smatraju konsolidacijom njegove moći. Posebice s obzirom na to da su neki od uhićenih među najbogatijim ljudima na svijetu, poput princa Alvalida bin Talala, čiji portfolio uključuje udio u Uberu, Twitter i Citigroupu.

Visokopozicionirani izvor rekao je kako se zapadnjački poduzetnici, zajedno s još nekim uhićenima, nalaze u Ritz Carltonu u Rijadu, gdje ih čuva naoružana straža. Hotel s pet zvjezdica tako je pretvoren u najluksuzniji zatvor na svijetu. No unatoč "smještaju" u luksuznom hotelu boravak im i nije tako luksuzan. Navodno spavaju na tankim madracima na podu, a neki su, tvrdi izvor, podvrgnuti i fizičkom zlostavljanju i mučenju.  

Navodno ih vješaju naopako i potom tuku tijekom ispitivanja. Među onima koji su tako mučeni navodno je bio i princ Alvalid.

Svi su biznismeni imali radnu dozvolu, rekao je izvor, što sugerira da već duže vrijeme žive u inozemstvu.  

"Tuku ih, muče, šamaraju i vrijeđaju. Žele ih slomiti", tvrdi izvor.

Glasnogovornica veleposlanstva Saudijske Arabije u Washingtonu izjavila je kako je saudijski državni tužitelj zemlje "poštovao relevantne zakone i propise" tijekom uhićenja i odbila odgovoriti tko je sve uhićen te ima li među njima i stranih državljana.

U normalnim okolnostima zadržani strani državljani imaju pravo kontaktirati veleposlanstvo svoje zemlje kako bi dobili pomoć.

U State Departmentu također su bez komentara. Rekli su tek da ne mogu komentirati pojedinačne slučajeve zbog "prava na privatnost" i odbili su reći jesu li odvjetnici ili obitelji američkih državljana tražili njihovu pomoć.

"State Department ima obvezu pomoći svim meričkim državljanima u inozemstvu. Kada smo obaviješteni o uhićenju, odmah tražimo da ga posjetimo. Zbog privatnosti, nemamo nikakvih daljnjih komentara", rekla je glasnogovornica.

U Uredu Ujedinjenog Kraljevstva i Commonwealtha u Rijadu kažu kako ih nitko nije kontaktirao za pomoć, a francuski ministar vanjskih poslova odbio je komentirati navodna uhićenja francuskih biznismena.

Ako se zatočeni nisu obratili svojim veleposlanstvima preko obitelji ili zakonskih zastupnika, SAD, Velika Britanija i Francuska mogu reći kako nisu znali za uhićenja. No to je malo vjerojatno jer se ipak radi o bogatim biznismenima čiji bi "nestanak" teško mogao proći nezamijećeno. 

Princ Mohammed Bin Salman početkom studenog dao je uhititi 11 prinčeva te stotine biznismena i vladinih dužnosnika. Saudijska vlada tvrdi da su uhićeni, uključujući i bivše prinčeve kojima su oduzete titule, priznali sustavno podmićivanje mreže brojnih inozemnih dužnosnika.

Liječnik u bolnici u Rijadu i jedan američki dužnosnik izjavili su za New York Times da je čak 17 zatočenika trebalo liječničku pomoć nakon ispitivanja.