Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Luksuz do bola

Razotkriven rastrošni saudijski princ: "Prikazuje se kao reformist, da nije korumpiran, ali ovo baca novo svjetlo..."

Muhamed bin Salman (Foto: AFP)
Muhamed bin Salman (Foto: AFP) Foto: Afp
Saudijski princ Muhamed bin Salman, koji stoji iza antikorupcijske operacije u kojoj je privedeno 208 moćnika i pripadnika kraljevske obitelji, razotkriven je kao vlasnik najskuplje nekretnine na svijetu, dvorca u Francuskoj koji je preko shell-kompanija kupio za 300 milijuna dolara.

Dvorac izrađen u stilu Luja XIV. u Francuskoj, prema ocjeni časopisa Fortune, najskuplja nekretnina na svijetu, prodan je prije dvije godine za 300 milijuna dolara. Međutim, identitet kupca ostao je nepoznat. Sada je New York Times otkrio, temeljem dokumenata iz velike međunarodne istrage o pranju novca Panama Papers, kako je skupocjeno imanje koje se prostire na gotovo 5000 četvornih metara kupio saudijski prijestolonasljednik Muhamed bin Salman.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 24 sata prevrata i potresa On je sada šef – Moćni princ koji je šokirao Bliski istok: "Ovo je bez presedana" Slika nije dostupna Predstavljaju reforme ODOBREN PLAN KONTROVERZNOG PRINCA Zaokret za stvaranje najjačeg gospodarstva svijeta

Do dvorca je princ došao preko niza kompanija u Francuskoj i Luksemburgu koje su u vlasništvu tvrtke Eight Investment Company koja je u njegovu osobnom vlasništvu.
Osim velebnog zdanja, saudijski princ imao je te godine još nekoliko akvizicija: primjerice jahtu od 500 milijuna dolara i sliku Leonarda da Vincija od 450 milijuna dolara.

Sada u Saudijskoj Arabiji promiče mjere štednje i povećanje poreza s obzirom na to da je državni proračun u deficitu od gotovo 80 milijardi dolara.

"Gradi sliku o sebi, i to s prilično velikim uspjehom, da je on drugačiji, da je reformist i da nije korumpiran. No ovo otkriće baca sasvim drugačije svjetlo na tu sliku", ocijenio je Bruce O. Riedel, bivši analitičar CIA-e.

Dvorac se nalazi u blizini Versaillesa i na prvi pogled čini se da je izgrađen u vrijeme Luja XIV., no nije tako. Izgrađen je 2009. godine, a građevinar Emad Khashoggi, nećak milijardera Adnanan Khashoggija, napravio ga je na mjestu dvorca iz 19. stoljeća koji je odlučio sravniti sa zemljom. Novo zdanje, koje samo na prvi pogled izgleda kao da su nekad u njemu stolovali kraljevi, opremljeno je najmodernijom tehnologijom; ima 10 apartmana, vanjske i unutarnje bazene, vinski podrum, noćni klub, kinodvoranu i podvodni akvarij. Fontanama, osvjetljenjem i klimatizacijskim sustavom upravlja se preko iPhonea.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene