Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od najuspješnijih biznismena Saudijske Arabije i bivši ministar financija među desecima su uhićenih osoba obuhvaćenih istragom novog protukorupcijskog povjerenstva, rekao je dužnosnik Saudijske Arabije u nedjelju.


Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da su uhićeni saudijski milijarder, princ Alvalid bin Talal u čijem je vlasništvu investicijska tvrtka Kingdom Holding, i bivši ministar financija Ibrahim al-Asaf.

Vezani članci Saudijski princ nasljednik Mohamed ben Salman (Foto: AFP) Saudijski princ: Iranski vrhovni vođa je "novi Hitler" Slika nije dostupna Iznio teške optužbe na račun Saudijske Arabije

Princ Alvalid je jedan od najbogatijih ljudi na Bliskom Istoku, nalazi se na Forbesovoj listi, a investirao je u tvrtke kao što su Twitter, Apple, Citigroup itd.

Podsjetimo, princ Alvalid je redovito ljetovao na hrvatskom Jadranu kojim je krstario luksuznom megajahtom, a prije nekoliko je godina bio je u Zagrebu gdje se zanimao za potencijalne projekte u koje bi mogao ulagati. Zbog velikog bogatstva i filantropskih projekata u koje je bio uključen zvali su ga 'arapskim Warrenom Buffettom'.

Saudijska vlada zasad je samo priopćila da je u tijeku istraga protiv korupcije, a državni mediji javljaju da su uhićeni deseci prinčeva i ministara.

"Deset prinčeva i više desetaka bivših ministara uhićeno je u Saudijskoj Arabiji", objavila je na Twitteru satelitska televizijska postaja Al-Arabija.

Do uhićenja je došlo ubrzo nakon osnivanja protukorupcijskog povjerenstva kojim predsjeda prestolonasljednik Muhamed ben Salman (32).

Nadzirući glavne figure vlade, od obrane do gospodarstva, Muhamed ben Salman čini se želi ugušiti unutarnja osporavanja prije formalnog prijenosa vlasti njegova oca, kralja Salmana, 81-godišnjaka.

Krajem listopada Muhamed ben Salman obećao je "umjerenu" Arabiju, prekidajući imidž zemlje dugo smatrane izvoznicom vehabizma, inačice islama koja je iznjedrila brojne džihadiste po svijetu.

Pokrenuo je nekoliko reformi (pravo upravljanja vozilom za žene, otvaranje kina) koje obilježavaju najveći kulturni i gospodarski prevrat u modernoj povijesti kraljevine, s marginalizacijom kaste konzervativnih vjerodostojnika.

Istodobno radio je na jačanju političkog utjecaja na vlast, provodeći uhićenja disidenata, među kojima utjecajnih vjerodostojnika i intelektualaca. (Hina)