Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saudijski državni tužitelj u četvrtak je objavio da je u sklopu antikorupcijske istrage na razgovor pozvano 208 ljudi, od kojih je sedam pušteno bez optužnice, te da je kroz sustavnu korupciju pronevjereno najmanje 100 milijardi dolara.


"Temeljem naših istraga u zadnje tri godine procjenjujemo da je u posljednjih nekoliko desetljeća zloupotrebljeno najmanje 100 milijardi dolara kroz sustavnu korupciju i pronevjeru", priopćio je šeik Saud al-Modžeb.

Vezani članci Saudijski princ Mohamed bin Salman i predsjednik Tunisa Beji Caid Essebsi (Foto: AFP) "Izbacite ubojicu": Saudijskog princa Mohameda bin Salmana u Tunisu dočekali prosvjednici Predsjednik SAD-a Donald Trump (Foto: Dnevnik.hr) Trump poslao dosad najsnažniju izjavu, oglasio se i saudijski prijestolonasljednik

Ponovio je tvrdnje drugih visokih dužnosnika da ova istraga ne utječe na normalnu komercijalnu aktivnost i da su zamrznuti samo osobni, a ne i korporacijski bankovni računi.

"Tvrtke i banke slobodne su raditi transakcije kao i obično", istaknuo je šeik.

Saudijske vlasti su u subotu započele antikorupcijsku kampanju u sklopu koje su uhićeni deseci članova kraljevske obitelji, dužnosnici i poduzetnici koje se optužuje za pranje novca, podmićivanje, iznude i zlouporabu položaja. Ova se operacija smatra inicijativom moćnog prijestolonasljednika princa Mohameda bin Salmana.

Mnogi Saudijci pozdravili su ovu čistku kao napad na bogate koji su krali iz državnih fondova, a američki predsjednik Donald Trump je rekao da su uhićeni "godinama 'muzli' svoju zemlju". (Hina)