Muhamed bin Salman (Foto: AFP)
Muhamed bin Salman (Foto: AFP)

Saudijski državni tužitelj u četvrtak je objavio da je u sklopu antikorupcijske istrage na razgovor pozvano 208 ljudi, od kojih je sedam pušteno bez optužnice, te da je kroz sustavnu korupciju pronevjereno najmanje 100 milijardi dolara.


"Temeljem naših istraga u zadnje tri godine procjenjujemo da je u posljednjih nekoliko desetljeća zloupotrebljeno najmanje 100 milijardi dolara kroz sustavnu korupciju i pronevjeru", priopćio je šeik Saud al-Modžeb.

Vezani članci Mohamed bin Salman (Foto: AFP) Saudijska Arabija protjeruje kanadskog veleposlanika i prekida trgovinske odnose s tom zemljom Mohamed bin Salman (Foto: AFP) Saudijski princ zaprijetio: "Ne želimo imati nuklearnu bombu, ali..."

Ponovio je tvrdnje drugih visokih dužnosnika da ova istraga ne utječe na normalnu komercijalnu aktivnost i da su zamrznuti samo osobni, a ne i korporacijski bankovni računi.

"Tvrtke i banke slobodne su raditi transakcije kao i obično", istaknuo je šeik.

Saudijske vlasti su u subotu započele antikorupcijsku kampanju u sklopu koje su uhićeni deseci članova kraljevske obitelji, dužnosnici i poduzetnici koje se optužuje za pranje novca, podmićivanje, iznude i zlouporabu položaja. Ova se operacija smatra inicijativom moćnog prijestolonasljednika princa Mohameda bin Salmana.

Mnogi Saudijci pozdravili su ovu čistku kao napad na bogate koji su krali iz državnih fondova, a američki predsjednik Donald Trump je rekao da su uhićeni "godinama 'muzli' svoju zemlju". (Hina)