Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti financijski slom

Ciparski parlament usvojio prve mjere 'plana B' za spas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ciparski parlament usvojio je u petak navečer na izvanrednoj sjednici prve mjere u sklopu plana B za spas ovog mediteranskog otoka, teško pogođenog financijskom krizom, usvojivši zakon o uspostavi fonda solidarnosti kao i onaj o restrukturiranju i razdvajanju banaka na dobre i loše.

Riječ je o prvima od osam mjera predviđenih planom B, koji je formuliran nakon što je odbačen prvotni prijedlog o uvođenju poreza na sve bankovne pologe. Prema riječima dužnosnika, zakon o restrukturiranju banaka mogao bi se prvo primijeniti na Ciparsku narodnu banku, drugu po veličini ciparsku banku. Uz osnivanje fonda solidarnosti usvojen je i zakon kojim se djelomice ograničava iznošenje kapitala kako bi se izbjegao pritisak na banke kada se one ponovno, nakon 10 dana, otvore klijentima.

Pročitajte i ovo Brod humanitarne pomoći kreće s Cipra Stanovnici Gaze gladuju Humanitarna pomoć odaslana morskim putem: "300 kamiona s hranom trebalo bi ući u Gazu svakog dana" Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male

>> Medvedev: Rusija ne zatvara vrata Cipru

Usvojene mjere dio su plana kojim ciparska vlada pokušava dobiti pomoć od 10 milijuna eura od EU i MMF-a, a uvjet za to je usvajanje izvanrednih mjera štednje uz pomoć kojih zemlja do ponedjeljka treba prikupiti 5,8 milijardi eura kako bi od EU i MMF-a mogla dobiti dodatnih 10 milijardi eura koliko su oni spremni izdvojiti za spas otoka.

Nakon odbacivanja prvotno predloženog plana o uvođenju 10-postotnog poreza na sve bankovne pologe, domaće i strane, bez obzira na iznos, Cipar, pod pritiskom europskog ultimatuma, nastoji po svaku cijenu spriječiti slom i stečaj svojih banaka uz pomoć plana B, koji štiti male štediše, ali ga još mora odobriti MMF i Europska unija.

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades se u četvrtak sastao sa svojim ministrima i predsjednicima političkih stranaka u predsjedničkoj palači u Nikoziji kako bi donijeli plan B, nakon što je ciparski parlament u utorak odbacio prijedlog o oporezivanju svih pologa. Ciparska središnja banka isti je dan predložila da se pristupi restrukturiranju bankarskog sektora kojemu prijeti bankrot, čime bi se u konačnici zaštitili svi osigurani polozi do 100.000 eura.

Vlasti su u petak najavile poduzimanje bolnih mjera, a televizija je objavila kako je vjerojatno uvođenje jednokratnog poreza u iznosu od 15 posto na pologe veće od 100.000 eura

Plan B trebao bi omogućiti otoku, snažno zahvaćenom grčkom krizom i gospodarskom recesijom, da spriječi slom jamčeći dugoročnu stabilnost gospodarstva koje se uglavnom temelji na turizmu i stranim ulaganjima.Europska središnja banka (ECB) objavila je u četvrtak da Cipru daje rok do ponedjeljka za pronalaženje novca.

U očekivanju rješenja, sve banke u zemlji su zatvorene a od 16. ožujka nije moguće plaćanje putem interneta. Ministri financija država eurozone, 17 zemalja uključujući Cipar, sastat će se u nedjelju u Bruxellesu kako bi razgovarali o ciparskoj krizi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene