Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČELNICI SUGLASNI

Europska unija nastojat će ograničiti cijene plina: "Napravljen je veliki korak naprijed"

Plin: Ilustracija - 3
Plin: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Čelnici država članica EU-a dogovorili su se u petak u ranim jutarnjim satima da će nastaviti raditi na uvođenju ograničenja cijene plina kako bi ograničili iznimno visoke skokove cijena.

"Napravljen je veliki korak naprijed, ali bit ću zadovoljan kada mjere budu provedene i kada se smanje računi za energiju", izjavio je belgijski premijer Alexander De Croo u petak po dolasku na nastavak dvodnevnog samita čelnika EU-a. Ta izjava možda najbolje sažima rezultate višesatne rasprave koja je započela u četvrtak popodne, a završila u petak u ranim satima.

Usuglašeni zaključci sadrže puno ograda i uvjeta, što bi konkretnije trebali razraditi ministri energetike koji se sastaju u sljedeći utorak.

Dogovoreno je da se uspostavi privremeni mehanizam za ograničavanje visokih skokova cijena plina i ograničavanja cijena plina koji se koristi za proizvodnju električne energije.

No to tek treba biti uspostavljeno i pitanje je hoće li se u tom uspjeti u sljedećim danima. Njemački kancelar Olaf Scholz je rekao da će možda trebati izvanredni samit sljedeći mjesec.

Pročitajte i ovo Europski parlament, ilustracija raste pritisak Hoće li Srbija dočekati ulaz u Europsku uniju? Zastupnici složni: "Očekuje se da uvede sankcije Rusiji"

Pročitajte i ovo Valentina Baus - 2 Podaci Eurostata Smanjuje se broj stanovnika u Europskoj uniji: Hrvatska ipak u jednoj stvari prednjači

"Uspostavit ćemo korektivni tržišni mehanizma kako bismo ograničili iznimno visoke skokove cijena plina", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Čelnici su usuglasili zaključke kojima su zadužili komisiju i ministre energetike da donesu konkretne mjere i odluke kako bi se smanjile cijene plina.

Dogovoreno je da se uspostavi "privremeni dinamični cjenovni raspon za transakcije prirodnog plina kako bi se odmah ograničili slučajevi prekomjernih cijena plina".

Čelnici EU-a zatražili su od Komisije i ministara energetike da "hitno donesu konkretne odluke o dobrovoljnoj zajedničkoj nabavi plina, osim za obvezujuće okrupnjavanje potražnje za obujam koji je ekvivalentan 15 posto potreba za punjenjem skladišta, u skladu s nacionalnim potrebama, i ubrzanju pregovora s pouzdanim partnerima kako bi se potražila uzajamno korisna partnerstva, a da se pritom u potpunosti iskorištava zajednička tržišna snaga Unije i u potpunosti upotrebljava platforma EU-a za energiju, koja je otvorena i za zapadni Balkan i tri pridružena istočna partnera".

Također je postignuta suglasnost da se do proljeća sljedeće godine uspostavi alternativna referentna vrijednost na burzi plina kako bi se u obzir uzeo sve veći udio ukapljenog plina na tržištu. Sada se koristi indeks na nizozemskoj burzi plina, TTF, koji služi kao referentna vrijednost za Europu. Taj indeks uzima u obzir samo plin koji se dostavlja plinovodima, a njegova cijena je odletjela u nebo nakon prekida isporuke ruskog plina i ne uzima u obzir sve veći uvoz ukapljenog plina kojim se kompenzira ruski plin.

Taj novi indeks trebao bi osigurati stabilne i prihvatljive cijene za sljedeću godinu, prije svega za punjenje skladišta plina za sljedeću sezonu 2023/2024. Do tada se za stabiliziranje cijena plina koristio "privremeni dinamični cjenovni koridor".

Dogovoreno je i da se uspostavi privremeni okvir za ograničavanje cijene plina koji se koristi u proizvodnji električne energije, pri čemu se treba izraditi analiza troškova i koristi, osigurati da ne dođe do povećanja potrošnje plina i spriječiti da se tako subvencionirana proizvodnja električne energije ne izvozi u treće zemlje. Riječ je tzv. "iberijskom modelu" koji se već koristi u Portugalu i Španjolskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene