Obavijesti Video Pretražite Navigacija
energoinvest

Loše vijesti iz susjedstva: Gazprom najavio značajno poskupljenje plina

Gazprom
Gazprom Foto: Nikolaj DOJČINOV / AFP
Gazpromov plin će potrošači u Bosni i Hercegovini u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju plaćati deset posto skuplje, najavili su iz uvoznika Energoinvesta.

Energoinvest je izvijestio kako je ruski dobavljač Gazprom Export korigirao cijene prirodnog plina pozivajući se na promjene u kretanju cijena naftnih derivata u zadnjih devet mjeseci, ali i značajno povećanje vrijednosti američkog dolara u odnosu na vrijednost eura odnosno konvertibilne marke.

Kako navodi sarajevski Dnevni Avaz, plin će poskupjeti za dodatnih 10 posto, dok je u prvih devet mjeseci ove godine bio skuplji u odnosu na prošlu godinu za 23 posto.

Energoinvest je od Vlade Federacije BiH zatražio suglasnost za novu cijenu plina. Do sada su razliku više cijene plina djelomično subvencionirale vlade Federacije BiH i Županije Sarajevo, zbog čega Energoinvest ne može priopćiti konačnu cijenu potrošačima. Nagovijestio je kako je s Gazprom Exportom osigurao opskrbu plinom za predstojeću zimsku sezonu.

Vlasti BiH prošle su godine odlučile opskrbu plinom prebaciti na Turski tok. To je plinovod koji vodi od Rusije do Turske, a BiH se opskrbljuje njegovim krakom koji vodi preko Bugarske i Srbije.

Pročitajte i ovo Plinovod Sve više sumnji "Ovo je teška sabotaža": Otkriveni novi detalji o curenju iz plinovoda Sjeverni tok, oglasio se i Kremlj

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen PRIJEDLOG PARLAMENTU Von der Leyen predlaže ograničenje cijene plina i zajedničku nabavu energenata

Entitetske vlasti u Federaciji BiH planiraju se spojiti i na hrvatski plinovod kroz projekt Južne plinske interkonekcije. Radi se o plinovodu kojim bi se diversificirala opskrba prirodnim plinom u BiH, a spoj na hrvatski plinski sustav bio bi kod Vrgorca.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene