Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci Eurostata

Smanjuje se broj stanovnika u Europskoj uniji: Hrvatska ipak u jednoj stvari prednjači

Aktualno Galerija Valentina Baus - 4 Valentina Baus - 4 Foto: DNEVNIK.hr Valentina Baus - 3 Valentina Baus - 3 Foto: DNEVNIK.hr Valentina Baus - 1 Valentina Baus - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Valentina Baus - 2 Galerija 1/4 >>
Iseljavanja ima i na području Europske unije. Zanimljive podatke objavio je Eurostat na temelju istraživanja koje je provedeno za 2020. godinu. Na smanjenje broja stanovnika utjecala je pandemija.

Istraživanje je pokazalo da je do kraja 2020. broj stanovnika Europske unije bio oko 112.000 manji nego na početku godine. Ovo je bio prvi put da je ukupan broj stanovnika u Europskoj uniji pao od početka 1960. Velik utjecaj na to je imala pandemija, ali i prirodno kretanje stanovništva.

Većina regija glavnog grada u Europskoj uniji ima relativno mlado stanovništvo. Ono što je zanimljiv podatak - najnižu srednju dob ima francuska regija Majot. Ima najmlađe stanovništvo s prosječnom dobi od samo 17,7 godina. A prosjek Unije je 44,1.

Što se Hrvatske tiče - prosječna starost u gradu Zagrebu je 42,3 godine, a na Jadranu i u Slavoniji – nešto malo veća od 45 godina.

Osvrnut ćemo se još i na očekivani životni vijek - žene tu bolje stoje, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

Očekivani životni vijek žena je 83,2 godine, što je gotovo šest godina više od godina koje prosječno mogu doživjeti muškarci.

Zanimljivi su i podaci o gustoći naseljenosti na području Europske unije.
Više od dvije trećine svih stanovnika u EU-u živi na manje od deset posto njezine ukupne površine.

Najveću gustoću naseljenosti ima Bruxelles - na jednom četvornom kilometru živi čak 7527 osoba.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 KVALITETA ŽIVOTA Iseljavanje, zdravlje, bolji život i potraga za srećom: Kakve veze drveće ima s tim?

Pročitajte i ovo Slavonska polja vraća se optimizam? Nekad osiromašeni, sada bilježe pozitivne trendove: "Ovo je tek zahuktavanje"

S druge strane - francuska Gvajana i Ovre Norland u Švedskoj imaju najnižu gustoću. Na jednom četvornom kilometru žive svega tri osobe.

Hrvatska je u nečemu najbolja po ovim podacima. Najviše noćenja turista ostvareno je u jadranskoj Hrvatskoj. U 2020. bila je najposjećenija destinacija u Europskoj uniji s 39,1 milijun noćenja u turističkom smještaju. Slijede Veneto u sjeveroistočnoj Italiji (32 i pol milijuna) i španjolska otočna regija Kanari (29,1 milijun). 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene