Iako je premijer Andrej Plenković najavio uvođenje neradne nedjelje, radi se o ideji koju je dosad Ustavni sud tri puta rušio. Zbog toga iz Vlade tvrde da se ne radi o zabrani, nego o regulaciji rada.

Galerija Videozid: Dino Goleš, neradna nedjelja - 4 Videozid: Dino Goleš, neradna nedjelja - 2 Videozid: Dino Goleš, neradna nedjelja - 3 +3 Videozid: Dino Goleš, neradna nedjelja - 1

Prema novom prijedlogu Vlade, imali bi samo 16 radnih nedjelja u godini: za vrijeme turističke sezone na obali i uoči blagdana na kopnu. Iznimke bi bile napravljene za benzinske postaje, zračne luke i kolodvore. Mogle bi raditi i kosci i pekarnice, ali do 13 sati. Time je otklonjen termin zabrane, što je smetalo ustavnim sucima.

Potrošači bi time izgubili komociju kupovine nedjeljom, kada se obavlja 15 posto tjedne kupovine. Gube i male kvartovske trgovine, gdje građani odlaze po tri do četiri namirnice koje nam nedostaju za nedjeljni ručak. Izgubili bi i veliki trgovački centri jer mnogi nedjelje provode tamo i često troše neplanski. Treba znati i da vlasnici tih trgovačkih lanaca žive od najamnine koja se ugovara po broju radnih dana pa bi oni godišnje izgubili 35 ili 36 najamnina.

Ivana Petrović Još nema dogovora o ograničenju cijene plina: "Najveći je problem energetski paket koji je predstavio Scholz za njemačko gospodarstvo"

Međutim, neki će i profitirati. Europska praksa pokazuje da su to kafići i restorani i zaposlenici u trgovinama, njih čak 102 tisuće u Hrvatskoj. Većina ih sada radi nedjeljom pa je slobodna, primjerice, u ponedjeljak ili utorak, kad im drugi ukućani nisu, istaknuo je u Dnevniku Nove TV reporter Dino Goleš.

Ta nedjelja, tvrde sindikati, plaćena je tek četiri kune više po satu. Inače, plaće prodavača u trgovinama su među nižima. Sindikati kažu 4650, a Zavod za statistiku 5300 kuna. Treba znati i da su trgovci u posljednjih pet godina ostvarili 84 posto veću neto dobit, a plaće prodavača u tom razdoblju rasle su tek 24 posto, 11 posto manje od prosjeka.

Dražen Rastović, voditelj PNUSKOK-ove Službe kriminaliteta droga Šef Službe kriminaliteta droga o nizu policijskih akcija: "Suočeni smo s hiperprodukcijom proizvodnje svih vrsta droga." Otkrio i što se najviše troši

Što se tiče europske prakse, razlikuju se od države do države. U Sloveniji je to uređeno kolektivnim ugovorom pa rad nedjeljom treba platiti dvostruko što se mnogima ne isplati. Mađarska je eksperimentirala s potpunom zabranom, od nje je odustala, pa sada rade trgovine u velikim trgovačkim centrima i turističkim središtima.

U Austriji nedjeljom uglavnom ne možete u kupovinu, ali možete u turističkim središtima. Tamo zakon propisuje najviše 72 radna sata tjedno pa tko radi nedjeljom, kraće radi drugim danima. U Njemačkoj se uglavnom ne radi nedjeljom, ali puno je izuzetaka koje propisuju savezne pokrajine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju