Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA REGULACIJA RADA

Tko dobiva, a tko gubi uvođenjem neradne nedjelje? Nedjelja je sada, tvrde sindikati, plaćena tek četiri kune više po satu

Aktualno Galerija Videozid: Dino Goleš, neradna nedjelja - 4 Videozid: Dino Goleš, neradna nedjelja - 4 Foto: DNEVNIK.hr Videozid: Dino Goleš, neradna nedjelja - 2 Videozid: Dino Goleš, neradna nedjelja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Videozid: Dino Goleš, neradna nedjelja - 3 Videozid: Dino Goleš, neradna nedjelja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Videozid: Dino Goleš, neradna nedjelja - 1 Videozid: Dino Goleš, neradna nedjelja - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Videozid: Dino Goleš, neradna nedjelja - 5 Galerija 1/7 >>
Iako je premijer Andrej Plenković najavio uvođenje neradne nedjelje, radi se o ideji koju je dosad Ustavni sud tri puta rušio. Zbog toga iz Vlade tvrde da se ne radi o zabrani, nego o regulaciji rada.

Prema novom prijedlogu Vlade, imali bi samo 16 radnih nedjelja u godini: za vrijeme turističke sezone na obali i uoči blagdana na kopnu. Iznimke bi bile napravljene za benzinske postaje, zračne luke i kolodvore. Mogle bi raditi i kosci i pekarnice, ali do 13 sati. Time je otklonjen termin zabrane, što je smetalo ustavnim sucima.

Potrošači bi time izgubili komociju kupovine nedjeljom, kada se obavlja 15 posto tjedne kupovine. Gube i male kvartovske trgovine, gdje građani odlaze po tri do četiri namirnice koje nam nedostaju za nedjeljni ručak. Izgubili bi i veliki trgovački centri jer mnogi nedjelje provode tamo i često troše neplanski. Treba znati i da vlasnici tih trgovačkih lanaca žive od najamnine koja se ugovara po broju radnih dana pa bi oni godišnje izgubili 35 ili 36 najamnina.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Samit EU-a o energetskoj krizi Još nema dogovora o ograničenju cijene plina: "Najveći je problem energetski paket koji je predstavio Scholz za njemačko gospodarstvo"

Međutim, neki će i profitirati. Europska praksa pokazuje da su to kafići i restorani i zaposlenici u trgovinama, njih čak 102 tisuće u Hrvatskoj. Većina ih sada radi nedjeljom pa je slobodna, primjerice, u ponedjeljak ili utorak, kad im drugi ukućani nisu, istaknuo je u Dnevniku Nove TV reporter Dino Goleš.

Ta nedjelja, tvrde sindikati, plaćena je tek četiri kune više po satu. Inače, plaće prodavača u trgovinama su među nižima. Sindikati kažu 4650, a Zavod za statistiku 5300 kuna. Treba znati i da su trgovci u posljednjih pet godina ostvarili 84 posto veću neto dobit, a plaće prodavača u tom razdoblju rasle su tek 24 posto, 11 posto manje od prosjeka.

Pročitajte i ovo Dražen Rastović, voditelj PNUSKOK-ove Službe kriminaliteta droga AKTIVAN BALKANSKI NARKOKARTEL Šef Službe kriminaliteta droga o nizu policijskih akcija: "Suočeni smo s hiperprodukcijom proizvodnje svih vrsta droga." Otkrio i što se najviše troši

Što se tiče europske prakse, razlikuju se od države do države. U Sloveniji je to uređeno kolektivnim ugovorom pa rad nedjeljom treba platiti dvostruko što se mnogima ne isplati. Mađarska je eksperimentirala s potpunom zabranom, od nje je odustala, pa sada rade trgovine u velikim trgovačkim centrima i turističkim središtima.

U Austriji nedjeljom uglavnom ne možete u kupovinu, ali možete u turističkim središtima. Tamo zakon propisuje najviše 72 radna sata tjedno pa tko radi nedjeljom, kraće radi drugim danima. U Njemačkoj se uglavnom ne radi nedjeljom, ali puno je izuzetaka koje propisuju savezne pokrajine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene