Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LOŠA SEZONA

Preskupoj deliciji cijena dosegne i do vrtoglavih 7000 eura po kilogramu, no to nije jedini problem: "Otkad ja pamtim, nije bilo ovako"

Aktualno Galerija Bijeli Tartuf - 5 Bijeli Tartuf - 5 Foto: DNEVNIK.hr Bijeli Tartuf - 2 Bijeli Tartuf - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bijeli Tartuf - 3 Bijeli Tartuf - 3 Foto: DNEVNIK.hr Bijeli Tartuf - 4 Bijeli Tartuf - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Bijeli Tartuf - 1 Galerija 1/10 >>
Kilogram istarskog tartufa košta 40 tisuća kuna, a osim toga - jednostavno ga nema. Što se događa, doznala je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Vlado Božić, lovac na tartufe koji se s ekipom Dnevnika Nove TV zaputio u potragu za tom rijetkom i skupocjenom gljivom, nije bio zadovoljan "ulovom".

"Nema niš'. Bude na vrhu sita kao zrno papra i onda pas, kad ga zagrebe i razmaže po zemlji, ne nađete ga", kazao je.

I tako zna biti satima. I ono malo što se nađe, kaže ovaj lovac na tartufe – presitno je.

Bijeli Tartuf - 5 Bijeli Tartuf - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Otkad ja pamtim, nije bilo ovako. Bilo je boljih, manje dobrih i dobrih sezona, ali baš tako da nije bilo, ja ne pamtim", žali se Vlado.

Bijeli Tartuf - 5 Bijeli Tartuf - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Zato mu je cijena itekako paprena. Lovci ga danas prodaju po 3000 eura za kilogram. U svojem daljnjem putu prema krajnjim korisnicima ove godine doseže cijenu i do vrtoglavih 7000 eura.

Ugostitelj Robert Marušić upozorava da je tartuf burzovna roba i da je normalno da onda njegova cijena leti u nebo.

"Cijena je velika, cijena je visoka, ne možda toliko zahvaljujući hrvatskim potrebama, već europskim", pojašnjava Robert.

"Ne znam što da vam kažem. To nam je glavni proizvod"

I tako će biti dok se god temperature ne spuste. Visoke temperature i suša, pojašnjava nam, kumovale su praznoj Motovunskoj šumi.

Bijeli Tartuf - 5 Bijeli Tartuf - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Dok god mi ne budemo odjenuli duge rukave, kapute i kabanice, bijelih tartufa neće biti", slikovito je kazao Marušić.

Tartufar Saša Benčić također nije zadovoljan ovogodišnjom sezonom. "Ne znam što da vam kažem, nadam se da će krenuti malo bolje sezona bijelog tartufa jer to nam je glavni proizvod. Vremena još uvijek ima", pojašnjava.

Bijeli Tartuf - 5 Bijeli Tartuf - 7 (Foto: DNEVNIK.hr)

Dok nedostatak bijelog tartufa i njegova cijena ostavljaju gorak okus, neki zbog njih voze kilometre i posežu duboko u džep.

Pročitajte i ovo Crni tartufi Pao na granici Iz Srbije u Hrvatsku pokušao prokrijumčariti skupocjenu deliciju: Za zaplijenjenu se količinu mogao dobiti najmanje 27.000 eura

Pročitajte i ovo Spot HTZ-a i video stock lijepa naša... Ovo je hit! Za promociju hrvatskog turizma koristili video iz Norveške?

"Naručili smo omlet s tartufima", prepričava Karl iz Austrije. "Najbolji način da se pojede. Okus je tako najbolji", dodaje.

Više o sezoni tartufa i njegovim vrtoglavim cijenama možete doznati u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene