Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bolesni kubanski vođa Fidel Castro rekao je da njegovo stanje nije dovoljno dobro da bi mogao prisustvovati otvaranju proslave njegovog 80-tog rođendana.


"Nisam u zdravstvenom stanju da bi bio tamo", rekao je Castro u poruci, koja je pročitana pred tisućama njegovih pristaša iz više zemalja, na početku svečanosti u kazalištu Karl Marx u Havani, gdje je označen početak višednevnog slavlja.

Vezani članci Slika nije dostupna Havana proslavila 49. obljetnicu ulaska Castrovih snaga Slika nije dostupna Raul Castro sazvao parlamentarne izbore za 20. siječnja

Službenici su rekli da je na svečanosti nazočno oko 1.500 gostiju iz 80 zemalja, uključujući predsjednika Bolivije Eva Moralesa, Haitija Renea Prevala i Nikaragve Daniela Ortege. Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez, Castrov glavni saveznik i vatreni kritičar SAD-a spriječen je jer se u njegovoj zemlji u nedjelju održavaju izbori.

Castrov rođendan je 13. kolovoza ali je proslava pomaknuta na 2. prosinca, nakon što je krajem srpnja iznenadno podvrgnut kirurškom zahvatu, što ga je prisililo da svoje ovlasti privremeno prenese na svog brata Raula.

U poruci koja je u utorak pročitana na kubanskoj televiziji, Castro je izrazio "duboko žaljenje", dodajući da mu liječnici nisu dopustili da bude na takvom događaju.

Castro je posljednji put u javnosti viđen 26. srpnja. Nakon toga se pojavljivao više puta na televiziji, a mediji prate njegov oporavak od bolesti ne odajući narodu od čega zapravo boluje njegov predsjednik.

Američki "Time" objavio je početkom listopada informaciju da kubanski predsjednik boluje od zloćudnog tumora i da se više neće vratiti na vlast. Krajem istoga mjeseca, kubanska državna televizija objavila je Castrove snimke na kojima on hoda, smije se i čita najnovije novine.