Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush objavio je u subotu da je stavio veto na prijedlog zakona kojim bi se Središnjoj obavještajnoj agenciji (CIA) zabranila uporaba simuliranog utapanja i drugih agresivnih metoda ispitivanja osumnjičenih za terorizam, ističući kako su to "neki od najvrijednijih instrumenata u ratu protiv terora".


"Kongres mi je nedavno poslao zakon o financiranju obavještajnih službi koji bi oslabio ta sredstva od vitalne važnosti. Uložio sam veto. Zakon bi oduzeo neke od najvrijednijih instrumenata u ratu protiv terora: CIA-in program zatočenja i ispitivanje ključnih terorističkih vođa i operativaca", rekao je Bush u subotnjoj radio poruci naciji.

Vezani članci Slika nije dostupna Bush stavio veto na zakon o zdravstvenom osiguranju djece Slika nije dostupna Oboljeli 12-godišnjak odgovara na Bushevu prijetnju vetom

Citirajući upozorenje čelnika Al Qaide, Osame bin Ladena od prije dvije godine, prema kojem se "pripremaju operacije" koje će Amerikanci vidjeti na svom tlu, Bush je upozorio da "opasnost i dalje postoji" te da obavještajnim dužnosnicima treba osigurati instrumente za zaustavljenje terorista.

Bush je naveo i primjere u kojima su "kritično važne informacije" dobivene osporavanim metodama ispitivanja CIA-e spriječile terorističke napade. Zahvaljujući tom programu, spriječena je zavjera za napad na logor marinaca u Djibutiju, planirani napad na konzulat SAD u Karachiju, plan otmice putničkog zrakoplova i udara na Library toranj u Los Angelesu, te zavjera za rušenje putničkih zrakoplova na aerodrom Heathrow i zgrade u središtu Londona.

Po Bushevim riječima, CIA koristi "sigurne i zakonite" postupke ispitivanja na "malom broju najopasnijih terorista i pod strogim nadzorom". Ograničavanje profesionalaca CIA-e na metode ispitivanja predviđene u Vojnom terenskom priručniku, kako predviđa zakon, bilo bi opasno, rekao je Bush, dodajući kako je taj priručnik lako dostupan a postoje i informacije o tome da su ključni operativci Al Qaide uvježbani izdržati ispitivanje po metodama iz priručnika.

Vojni priručnik iz 2006. dopušta 19 metoda ispitivanja kao što je rutinski pristup "dobar/loš policajac", izolacija zatočenika od ostalih do 30 dana, stvaranje dojma zatočenika da je u drugoj zemlji i slično.

Među metodama koje zabranjuje je simulirano utapanje; pothlađivanje; lažna pogubljenja; premlaćivanje, nanošenje opekotina i svih fizičkih ozlijeda; svlačenje zatočenika; prisiljavanje na seksualni akt ili njegovo oponašanje; stavljanje kapuljače; uporaba pasa i druge.

Demokratski čelnici u Kongresu najavili da će idućega tjedna pokušati srušiti predsjednikov veto, za što im treba novo izglasavanje zakona dvotrećinskom većinom u oba doma, što će teško postići, jer je zakon prihvaćen po liniji stranačke podjele sa 222-199 glasova u Predstavničkom domu i 51-45 glasova u Senatu.

"U konačnoj analizi, naša vodeća uloga u svijetu ovisit će ne samo o našoj vojnoj moći, već i o našem moralnom autoritetu", izjavila je predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

Čelnik senatske većine Harry Reid upozorio je da Bush ignorira upozorenja američkih zapovjednika iz Iraka i Vojni priručnik, prema kojima su informacije dobivene agresivnim metodama ispitivanja nepouzdane.

"Demokrati će nastaviti popravljati štetu koju predsjednik Bush nanosi našem ugledu u svijetu", rekao je Reid.

"Tortura je crna točka na Sjedinjenim Državama. Mi nećemo stati dok zabrana ne postane zakon", kazala je senatorica Dianne Feinstein, demokrat iz Kalifornije.

Jennifer Daskal, savjetnica za protuterorizam organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, izjavila je da će Bush "otići u povijest kao predsjednik torture" zbog dopuštanja CIA-i da koristi metode ispitivanja koje bi "svaki razumni promatrač nazvao torturom".