Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U "teškim izgredima" u četvrtak poslijepodne ispred zgrade turskog konzulata u Bruxellesu u kojima su sudjelovali pristaše i protivnici turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, "više osoba je ozlijeđeno", priopćila je belgijska policija.


"Izbili su ozbiljni izgredi između pristaša i protivnika turskog režima na javnoj prometnici ispred turskog konzulata. Više osoba je ozlijeđeno. Prevezeni su u bolnicu", rekla je za AFP glasnogovornica briselske policije Ilse van de Keere.

Vezani članci Recep Tayyip Erdogan i Sulejman Sojlu (Foto: AFP) Ljutiti turski ministar poručio: "Mi nismo hotel za pripadnike Islamske države. Vratit ćemo vam ih!" Turska vojska na granici sa Sirjiom prije napada na Kurde (Foto: AFP) Otvaranja nove fronte u Siriji: Turska vojska napala kurdske vojnike

Belgijski premijer Charles Michel je u četvrtak navečer osudio izgrede na Twitteru. "Belgijska vlada zalaže se za nultu toleranciju prema izgredima u vezi s turskim referendumom. Oštro osuđujem nasilje ispred konzulata".

Izgredi se događaju u času kada Turci koji žive u Belgiji mogu od 27. ožujka do 9. travnja u konzulatima u Bruxellesu i Antwerpenu glasovati na referendumu o proširenju ovlasti turskog predsjednika.

U Turskoj se referendum održava 16. travnja.

Glasnogovornica policije nije rekla ništa o broju ozlijeđenih ni o vrsti njihovih ozljeda, pozivajući se na "osjetljivu" situaciju.

Briselsko državno odvjetništvo provodi istragu.

Firat, novinska agencija bliska kurdskim separatistima u Turskoj, izvijestila je da su tri osobe kurdskog podrijetla koje su došle glasovati izbodene nožem u tim izgredima za koje su, tvrdi agencija, odgovorni pristaše AKP-a, islamsko-konzervativne stranke na vlasti u Turskoj.

Kampanja za taj referendum potaknula je veliku napetost između turskog čelništva i nekih europskih zemalja pošto su ove zabranile turskim ministrima da održe skupove potpore referendumu na njihovu teritoriju. (Hina)