Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija ne želi komentirati ideju o "mini-Schengenu" prema kojoj bi se uvele kontrole putovnica na granicama nekoliko zapadnoeuropskih zemalja niti je o toj ideji primila bilo kakav prijedlog, izjavila je u četvrtak u Bruxellesu glasnogovornica Europske komisije Natasha Bertaud.


"Ne želimo komentirati glasine. Nismo primili nikakav prijedlog u vezi s tim", rekla je Bertaud, odgovarajući na upit hoće li ministri unutarnjih poslova koji će se okupiti u petak na izvanrednom sastanku razgovarati o ideji koja se pojavila u Nizozemskoj da se stvori mini-Schengen unutar sadašnjeg schengenskog prostora.

Vezani članci Koronavirus u Italiji Na putu oporavka: Italija otvara granice 3. lipnja, kretanje po regijama od 18. svibnja Kontrola na granici Austrije i Njemačke Austrija otvara granicu prema Njemačkoj, priprema se otvaranje i ostalih granica

Dodala je da će sutrašnji sastanak biti prigoda za razgovor o kontrolama na vanjskim granicama te o mjerama za suočavanje s terorističkim prijetnjama.

PRVI PUT U POVIJESTI Aktiviran članak o uzajamnoj obrani i pomoći

Nizozemski list Telegraaf objavio je u srijedu da vlada u Den Haagu razmatra mogućnost uvođenja manjeg prostora bez kontrola na unutarnjim granicama u koji bi ušle Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Njemačka i Austrija kako bi se lakše kontrolirao priljev migranata.

List navodi da bi zemlje mini-Schengena provodile strože kontrole na svojim vanjskim granicama.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak u Berlinu da mu je njegov nizozemski kolega iznio tu ideju, ali da Njemačka nije time oduševljena.

"Naš politički cilj mora biti da Schengenski prostor funkcionira kao cjelina", rekao je. "Sve drugo bilo bi samo pomoćno razmatranje"

Schengenska zona obuhvaća 22 članice Europske unije i četiri nečlanice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook